225 четения

Местният парламент не разреши училището в Петко Каравелово да стане обединено

Директорът Емил Ангелов: „Идеята ни бе да задържим децата в селото след VIII клас

ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ПОРЯЗА МЕРАКА НА основно училище „Васил Левски“ в Петко Каравелово да стане обединено. Повечето от съветниците са се въздържали от гласуване, няколко са били „за“. Против е била председателката на местния парламент Маринета Кузманова, който обаче се въздържа от коментар по темата. Според кмета на общината Георги Чакъров идеята не е била убедителна и защитена и заради това на сесията е надделяло мнението децата след завършен 8 клас в селото да се интегрират в друга среда. Другото училище в областта, което се е възползвало от идеята на образователното министерство за обединено училище, е това в Джулюница. Общинският съвет в Лясковец е дал зелена светлина.

КАКВО ТОЧНО ОЗНАЧАВА ОБЕДИНЕНО УЧИЛИЩЕ И КАКВА Е БИЛА ИДЕЯТА НА учителите от Петко Каравелово?

Компютърният кабинет и учителката Нели Димитрова
Компютърният кабинет и учителката Нели Димитрова

„Нашата идея бе да задържим децата в селото, след като завършат VIII клас. Да завършат X клас тук и да имат първи гимназиален етап. След това да имат професия в сферата на обслужването като работници в кухня, сервитьори и т.н. Така да продължат във втори гимназиален етап и да вземат средно образование тук и съответната професионална квалификация…“, обясни директорът Емил Ангелов. Тоест, ако предложението му бе прието от местния парламент, в Петко Каравелово щеше да има още една гимназия освен тази в Полски Тръмбеш. Освен това образователното министерство е предвидило за това начинание и парични средства за всяко едно дете, ако завърши обединено училище. Мераклиите обаче са малко и вероятно неслучайно от Великотърновска област са се престрашили засега само за две селски училища.

ДИРЕКТОРЪТ ЕМИЛ АНГЕЛОВ СЪЖАЛЯВА ЗА ПРОВАЛЕНАТА ИДЕЯ и защото тази есен в селото основно образование завършват два випуска – осмокласниците по стария закон за народната просвета и децата от седми клас. Всички те ще се пръснат извън Петко Каравелово, вместо да вземат професия и гимназиален клас, с който пък ще могат да вземат вече шофьорски книжки, които досега се разрешаваха след завършен VIII клас.

Емил Ангелов е директор от 7 г., но от над 20 работи в основно училище „Васил Левски“ в Петко Каравелово. Той е начален учител и казва, че е минал по цялата йерархия, преди да стане директор. Съпругата му е учител в Раданово. И двамата пътуват до работните си места, макар той

Мажоретките с Милена Василева (в средата)
Мажоретките с Милена Василева (в средата)

да е от Полски Тръмбеш. Тук работят 17 учители, от които повечето пътуват от В. Търново и П. Тръмбеш, има и трима местни преподаватели. Децата тази година са 136, но постоянно намаляват. Причината е, че голяма част от родителите работят в чужбина и като се установят, вземат и децата си.

Около 30% от учениците са оставени на грижите на баба и дядо в голямото село, което е с над 2000 души население. Половината обаче са на гурбет и си идват рядко. Сред бабите, които си гледат внуците, докато синът и снахата са в чужбина, е Айше Мехмедова. Тя е на 49 г. и се грижи за първолак и шестокласничка. Казва, че от компютри не разбира, но не оставя децата да не ходят на училище, да вършат бели и да не са облечени и нахранени. Според статистиката през последните години в Петко Каравелово се раждат по едно-две деца в семейство и не се налага бабите да се справят с много деца, когато младите са на гурбет. Има и дядовци, които се грижат за внуците си, като този на осмокласничката Айлин.

Понеже родителите работят извън страната, а само на баба и дядо не може да се разчита, в училището се стремят да има целодневно обучение от I до VII кл. Обядът е на кетъринг,а столовата е модерна и обзаведена. Училището има и голям нов салон за културни изяви,който е

Училището
Училището

на читалището в селото, но е част от сградата на училището и бе направен от общината.

Гордостта на ОУ „Васил Левски“ вече шеста година са мажоретките, ръководени от Милена Василева. Съставът участва в различни концерти във В. Търново, в международен конкурс „Раховче“ в Горна Оряховица, в празници на общината в Полски Тръмбеш. Другата сериозна придобивка в училището е компютърният кабинет, където преподавателката Нели Димитрова обучава децата и вместо да пише да дъската, работи на своя компютър, а те виждат всичко на своите монитори. Кабинетът струва около 18 000 лева. Всички класни стаи са реновирани и разполагат с мултимедия, а цялата сграда се отоплява с локално парно на пелети. Всичко това обаче явно не е било достатъчно за стартиране на експеримента „обединено училище“.

Нели ГЕОРГИЕВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *