7 четения

Правят „Музейко“ в Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“

АТРАКЦИЯТА „МУЗЕЙКО“ ЩЕ ПРИВЛИЧА МАЛЧУГАНИТЕ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И СТРАНАТА В МУЛТИМЕДИЙНИЯ ЦЕНТЪР „ЦАРЕВГРАД ТЪРНОВ“ В СТАРАТА СТОЛИЦА. Идеята е на Великотърновската община, която иска да направи музея със силиконовите фигури много по-достъпен за децата. „Когато сега влязат малки посетители, големите фигури на царете им се струват страшни, дори ги плашат и това е нормална реакция за най-малките ни гости. Затова много искаме в този музей да има „Музейко“, така че цялата ни величествена средновековна история да бъде разказана по достъпен за тях начин“, коментира вчера шефът на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” в общината Нелина Църова.

Тя посочи още, че през юни ще започнат дейностите за доизграждане на Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов” по линия на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. В момента историци от Регионалния исторически музей преценяват точно кой период от историята да бъде представен в следващите експозиционни зали.

ОБНОВЯВАНЕТО НА ЕКСПОЗИЦИИТЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е ЕДИН ОТ ПРОБЛЕМИТЕ, ЗА КОИТО ОБЩИНАТА ЩЕ ТЪРСИ ФИНАНСИРАНЕ по европейски проекти, каза и зам.-кметът Ганчо Карабаджаков. Експозициите в Археологическия музей и в музей „Възраждане и Учредително събрание“ са на по 35 г., морално са остарели и имат спешна нужда от актуализация. Самите сгради, в които се помещават Археологическият музей и библиотеката и сградата на музей „Възраждане и Учредително събрание”, също са включени в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, който касае частичен ремонт. Сериозен ремонт трябва и на единия корпус на Изложбените зали „Рафаел Михайлов“, където се налага ново осветление и подобряване на енергийната ефективност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *