Съдът в италиански град призна, че продължителното използване на мобилния телефон предизвиква рак

Съдът в италианския град Иврея постанови агенцията за здравно застраховане INAIL да изплаща пенсия по инвалидност на мъж, който през 2010 г. заболял от рак на главния мозък в резултат на продължително използване на мобилния си телефон за работа, предадоха ТАСС и ДПА.
По този начин за първи път в света съдът в Италия заявява, че „неправилното използване на мобилния апарат може да предизвика раково заболяване“.
Съдът призна правото на 57-годишния болен мъж, използвал мобилния си в продължение на 15 години по три-четири часа дневно, да получава специална пенсия за „професионално заболяване“. Адвокатите поясниха, че според решението, туморът в мозъка на клиента им е доброкачествен, но причинява болка. Той беше определен като професионално заболяване и се нуждае от лечение. Решението може да привлече вниманието към прекомерната употреба на мобилните телефони.
Влиянието на радиовълните им отдавна се изследва, но досега учените не са достигнали до единно мнение по отношение на вредата върху човешкото здраве. Световната здравна организация и Международната агенция за изследване на рака включиха радиовълните на мобилните телефони като потенциално канцерогенни през 2011 г., обаче към 2013 г., според експертите на СЗО, проведените изследвания не съдържаха данни за това, че радиовълните имат връзка с факторите на екологично въздействие, повишаващи риска от рак.
От адвокатстката кантора призоваха други пациенти с мозъчен тумор да заведат дела, ако могат да докажат, че са използвали мобилните си телефони повече от 1640 часа.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.