89 четения

Начинание. Краси Метъла подари бизнеса си с дрехи втора ръка, за да направи… танцов състав

43-годишният ентусиаст е получил авторските права на прочутия хореограф Йосиф Йовчев от дъщеря му

КРАСИМИР ИЛИЕВ, ПО-ИЗВЕСТЕН КАТО МЕТЪЛА, защото е бил над 10 години диджей и е имал метъл група, подари бизнеса си с дрехи втора ръка в Полски Тръмбеш, за да се отдаде изцяло на танцовия състав „Йосиф Йовчев“. Такова начинание в 21-ви век е рядкост и много хора се чудят на ентусиазма на инициатора. Това не му пречи да се усмихва и да вярва в успехите на състава, които вече са факт. Пък и за месеци наред г-н Илиев е подредил много участия в календара на най-новия ансамбъл не само в общината, но и в областта.

Не му се ще обаче да казва, че е безработен, и обяснява създаването на новия танцов състав така: „Две дини под една мишница не мога да нося и заради това зарязах бизнеса си в Полски Тръмбеш след 6 години. Стоката подарих на друг колега от бранша и съм отдаден напълно на състава, а на 10 юни, за зло или за добро, ще правим една година, откакто е сформиран“. Така 43-годишният ръководител и танцьор маркира смелото си начинание в 21-ви век да създаде нов танцов състав на ползу роду. При това в Полски Тръмбеш, чиято емблема и марка е „Полянци“, където Илиев е играл от 1 клас до 1991 г., когато Йосиф Йовчев си отива в Горна Оряховица. Именитият хореограф от златното поколение на България е починал през 2009 г. на 80 г.

Залата, където репетира танцовият състав.
Залата, където репетира танцовият състав.

ФИНАНСИРАНЕТО ОБЯСНЯВА С ЧЛЕНСКИЯ ВНОС, А ЛИЧНИТЕ СИ доходи с факта, че майка му от 10 години е на гурбет в Италия, леля му също му помага, а жена му Станислава работи като шивачка в Полски Тръмбеш. Освен диджей и търговец Красимир Илиев е имал и фирма, която е изпращала хора на гурбет в Италия, при това съвсем законно, подчертава той. Спрял е този бизнес след три години поради липса на работа в чужбина, която дружеството може да предложи. И до днес не може да се примири с факта, че много мними фирми пращат българи без осигурена работа и ги изоставят на произвола на съдбата, след като са им взели пари. Спомня си един случай – след като вече бил спрял дейност, една българска му се обадила, защото в Наполи нямало кой да я посрещне за работа след уговорка. Красимир помолил майка си, която работи в същия град, да приюти жената и тя помогнала.

Ниви и имоти няма, а търговията с дрехи втора ръка е била в помещение под наем. Самият той обаче е много деен и комбинативен, има много приятели, а отделно доста хора с възможности вече са забелязали неговия ентусиазъм и спонсорират начинанието.

ЗА ХРУМКАТА И ДОГОВОРА ЗА АВТОРСКИ ПРАВА

СЕМЕЙСТВОТО ИМА ДВЕ ДЕЦА – КРИСТИЯН Е НА 11 Г., А ГАБРИЕЛ Е НА 7. През миналата пролет Кристиян искал да тропа народни танци в Полски Тръмбеш, но се оказало, че няма къде поради запълнени бройки. Тогава на един от учениците на Йосиф Йовчев му хрумва да направи състав на негово име.

„Ние всички обичахме Йосиф Йовчев, той ни беше като баща – и много човечен, и много строг, истински учител. По негово време нямаше такова нещо да няма места, имаше значение само това дали детето може, или не може и до 20 дни преценяваше става или не. Танцьор с връзки не се става. Сега синът ми играе доста добре и ще го пускам, а танца беше научил, като тропа зад нас, мъжете“, започва своя разказ Красимир Илиев.

СЛЕД КАТО МУ ДОШЛА ИДЕЯТА ДА НАПРАВИ НОВ ТАНЦОВ СЪСТАВ, той потърсил дъщерята на Йосиф Йовчев в Горна Оряховица. Петя Йовчева-Проданова играе в „Сидер войвода“ и след дълги разговори приела да даде авторските права за 30-те танца на баща си на Красимир Илиев. Направили договор заедно с адвокат и минали през нотариус. После било регистрирано и сдружение с идеална цел. После намерели зала в РПК-то в Полски Тръмбеш, която е бивш магазин и била ползвана за склад. Сега плащат по 50 лева наем на месец, като за сметка на състава „Йосиф Йовчев“ са я почистили и пригодили за помещение за репетиции.

„Когато отидох при Петя и разказах за идеята си, и двамата се разплакахме, изплуваха спомени за г-н Йовчев. Тя прие радушно намерението да направим състав на името на баща й в Полски Тръмбеш, където той е основал „Полянци“ и е оставил школа зад гърба си. Даде ми всичките материали и издадената книга за баща й. Сега съм ги подредил тук на една маса в нашата зала, за да се виждат. После с адвокат Пламен Георгиев подготвихме документите за авторските права и отидохме при нотариус и сега само ние можем да изпълняваме танците. Договорът е безвъзмезден и се сочи Красимир Илиев, който може да ги използва заедно с материалите на Йосиф Йовчев“, казва още ръководителят на новия състав.

НОВОТО НАЧИНАНИЕ ВСЪЩНОСТ ЗАПОЧНАЛО С 5 ДЕЦА И МНОГО ХОРА СЕ смеели на Красимир, защото е „луд за връзване“. Той обаче казва, че е много упорит и прави всичко напук и на инат. Така доказва, че от нищото може да се направи нещо в името на родолюбието и признанието, а славата може да дойде, но може и да не дойде. Сега съставът е около 30 души и най-възрастният е на 50 г. Младите момчета и момичета обаче са повече и за тази година са предвидени 15 участия за страната.

СТРАННО ИЛИ НЕ, НОВИЯТ СЪСТАВ „ЙОСИФ ЙОВЧЕВ“ СЕ ВОДИ КЪМ ЧИТАЛИЩЕТО В… Обединение. Всички танцьори са от Полски Тръмбеш, ползват зала под наем и нищо от читалището в града и от общината. Красимир Илиев е взел заем от 400 лева, за да плаща по 25 лв. на минута за музика за един танц. С тези пари ще може да озвучи около три танца от репертоара на патрона Йосиф Йовчев. За последните си изяви новият състав е искал и получил носии от читалището… в Стражица. За своя сметка са ушили мъжки ризи, а сега се шият 12 женски носии за предстоящи участия.

„Писмено искане за помещение при нас не е правено, искаха само носии, но ние нямаме. Този нов състав, който аз приветствам, тръгна като частна формация. После научих, че са получени авторските права от семейството на Йосиф Йовчев. Ако при мен се получи писмена молба от Красимир Илиев за нещо от читалищното ръководство, ще бъде разгледана“, каза председателката на читалище „Отец Паисий 1905“ и на настоятелството в Полски Тръмбеш Нелушка Миновска.

И ПОНЕЖЕ КРАСИМИР ИЛИЕВ ЯВНО СЕ Е ХВАНАЛ НА МНОГО ЯКО ХОРО, вече е обещал на 15 жени от Долна Липница да ги учи на танци. Това минисъставче пък щяло да бъде поделение на „Йосиф Йовчев“. И още – за есента на тази година Красимир има намерение да организира национално надиграване в Полски Тръмбеш с награден фонд. Смята, че ще успее, защото се е отдал изцяло на начинанието и не иска да проси пари от никого.

Нели СУКОВА

2 коментара за “Начинание. Краси Метъла подари бизнеса си с дрехи втора ръка, за да направи… танцов състав

 • 27.04.2017 в 1:48
  Permalink

  ПОДАРЯВА бизнесът си ???????????????????????? За да започне нещо , което струва много пари ????????????????????? Явно ,,ще се обажда на старите си приятелчета , с които работеше навреметол

  Отговор
 • 06.05.2017 в 9:12
  Permalink

  ТРЯБВА НАИСТИНА ДА СИ ГОЛЯМ ГЛУПАК , ЗА ДА СЕ ЗАНИМАВАШ С НЕЩО ОТ КОЕТО НЕ РАЗБИРАШ , хахахахах !

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *