Ваня Парушева шие носиите на самодейни състави от две области | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Ваня Парушева шие носиите на самодейни състави от две области

Публикувана на: 26.04.2017г. 623 прегледа

рофесионалната шивачка има ателие в центъра на Полски Тръмбеш от 7 г.

СРЕД ПОСЛЕДНИТЕ КЛИЕНТИ НА ВАНЯ ПАРУШЕВА СА САМОДЕЙЦИТЕ ОТ състава „Йосиф Йовчев“, за които тя шие 12 женски носии. През последните месеци обаче тя се е превърнала в личната шивачка на много други танцьори от няколко области и се гордее с това, защото самата тя е била участник в „Полянци“.

„Много съм щастлива, че шия за „Полянци“, „Луди млади“, „Йосиф Йовчев“, за състави от читалището в Левски и много други. Вече имам и страница във Фейсбук – шивашко ателие „Руменита –Ваня Парушева“, и качвам снимки на готовите носии, които правя с много любов“, разказва усмихнатата дама, която е конструктор моделиер. И в същото време споделя, че всъщност конфекцията убива и тази професия като много други занаяти. Може да шие всичко по взета мярка, но си подбира клиентите. Ушила е балните рокли на двете си дъщери, но след това не поема такива поръчки, защото е много ангажиращо и трудоемко. Има и много клиенти за ежедневна репаратура на дрехи и дори не може да смогне с всичко. През февруари обаче започват поръчките на танцовите състави за пролетните им изява и тогава е още по-заета, но с радост вижда плодовете на своя труд на надиграванията. Купува платове от два склада в България, които всъщност са произведени в Китай, но друга алтернатива няма за нито една шивачница у нас.

ВАНЯ ПАРУШЕВА Е ШИВАЧКА ОТ 27 ГОДИНИ. СЕГА Е НА 47 И ШИЕ В АТЕЛИЕ ПОД НАЕМ ОТ ОБЩИНАТА в центъра на Полски Тръмбеш. Работила е в известни модни ателиета във В. Търново, но сега оцелява със занаята си в родния си град. Преди около две години нейно дело бяха Пижо и Пенда с височина 2,40 метра, които на 1 март украсиха градския площад, а идеята бе на общинското ръководство.

Завършила техникум в Русе за конструктор моделиер, после стигнала до ОТТК в старата столица, била и технолог в шивашка фирма в П. Тръмбеш, която обаче фалирала. После била и в Горна Оряховица. Кръстила фирмата си „Руменита“, чието интересно име е на дъщеря й, която също завършила за дизайнер.

И ако случайно вече се питате дали има роднинска връзка с известния моден дизайнер Атанас Парушев – няма такава. Двамата имат просто еднакви фамилии, познават се и са приятели.

Н. ГЕОРГИЕВА

Сн. авторката

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *