Антон Дончев получи званието „Книжовник“

ЗВАНИЕТО „КНИЖОВНИК“ БЕШЕ ПРИСЪДЕНО НА ПИСАТЕЛЯ АНТОН ДОНЧЕВ МИНАЛАТА ВЕЧЕР, когато беше представена последната му книга „В сянката на Александър Велики”. Премиерата се състоя в читалнята на Регионална народна библиотека „П. Р. Славейков“ във Велико Търново. Специално за представянето на книгата в старата столица дойде и издателят на Антон Дончев Иван Гранитски.

„Антон Дончев се интересува най-много от най-важното за оцеляването на българина – проблема на достойнството, на честта, на паметта, на родовата кръв. Той доказва и показва в книгите си, че сме наследници и пазители на посланията на поне 7 антични цивилизации. Като такива сме длъжни да пазим и пренасяме духовните послания на миналото в бъдещето“, каза Иван Гранитски.

„Ако не беше Търново, нямаше да пиша исторически романи. Бягахме от час от Мъжката гимназия. Организирани. И хайде, целият клас на Царевец. Там лежим на слънце и чакаме да мине часът. Тупаш на земята и тя кънти. Все едно е капак на гроб. Бавно ме завладя какво е това чудо, какво е било тук, какви са тези хора, погребани тук? Започнах да чета. Голямото удоволствие не е в това, че съм написал книгите. Голямото удоволствие е ако не търсене на истината, то поне на остатъците от това време. Това, което видях в Търново, ме завладя по такъв начин, че цял живот се мъчих да намеря, да разбера, да проникна в голямата липса на целенасоченото усилие да разберем за какво става дума. Георги Караславов казваше, че силата на един писател се измерва по дъната на изтърканите му гащи – от стоенето седнал да търси, да рови“, призна пред многобройните си почитатели Антон Дончев.

Срещата с него беше организирана със съдействието на председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов и със спомоществователството на собственика на „Лактима” Петър Христов и на изпълнителния директор на „Кроношпан България” Асен Ников. Двамата бяха отличени от ръководството на библиотеката за оказваната помощ и направени дарения.

Плакет получи и Светлозар Стоянов, който е с принос за издаването на книги с ювелирен характер – „Строители на съвременна България” и „Време разделно”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *