5 четения

Държавни пари за ремонт на два тунела, ул. „Опълченска“ и свлачището в кв. „Асенов“ иска търновският кмет

ДА БЪДАТ ОСИГУРЕНИ СРЕДСТВА ЗА СПЕШНИ РЕМОНТИ НА ТРИ ИНФРАСТРУКТУРНИ ОБЕКТА, настоява търновският кмет пред Агенция „Пътна инфраструктура“, съобщиха от общината.

Искането е за ул. „Опълченска“ и продължението й до изхода на града в посока Русе, тунелите на главния път Русе – Велико Търново, пътя в кв. „Асенов“ до Арбанаси заедно със свлачището от източния склон на хълма „Трапезица“.

Трите обекта, включително улица „Опълченска”, са част от републиканската пътна мрежа, а състоянието им налага строителни дейности и рехабилитация. Тези пътища осигуряват северния подход към областния град и имат важно значение за развитието на икономиката, транспорта и туризма. Освен това те поемат туристическия поток към старата част на града, както и постоянно нарастващия пътен трафик.

Улица „Опълченска” и продължението й в посока Русе за последен път е асфалтирана преди повече от 30 години. Многократно общината е изкърпвала части от платното за своя сметка. В участъка извън урбанизираната територия на града има две свлачищни деформации, подчертава в мотивите си до пътната агенция кмета Даниел Панов. Той припомня, че в района на кв. „Асенов“ периодично има свличане на земни маси, дървета и скални отломки. За укрепване на ската на хълма Трапезица Областното пътно управление е възлагало обрушване и почистване на потенциално опасни скални късове, движещи се земни маси и дървесна растителност. Резултатите обаче са временни и неефективни, категоричен е местният управник.

Двата тунела по главния път Русе – Велико Търново са въведени в експлоатация през 1974 г. и оттогава не им е правен основен ремонт. Облицовката вече е напукана, а на места напълно липсва. Налице са постоянни течове на вода по сводовете и стените. Осветлението и електрическите табла са демонтирани. В искането е подчертана наложителността на неотложни ремонтно-възстановителни дейности, касаещи и двата тунела.

Необходимите ремонти заедно с нужната реконструкция на натоварената улица „Магистрална” с Дъговия мост, част от главен път София – Варна и доизграждането на обходния път между В. Търново и Дебелец са въпроси, които местната администрация поставя пред агенцията от 2012 г. насам. Последното редовно избрано правителство осигури финансови средства за основния ремонт на ул. „Магистрална” и Дъговия мост, както и за довършването на т.нар. „стар път” към Дебелец, припомнят още от общината.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!