Новини

Нито една оправдателна присъда в Апелативния съд

Нито една оправдателна присъда не е имало през м.г. в Апелативния съд във Велико Търново, отчете пред журналисти вчера председателят на инстанцията Янко Янев. 1346 са свършените дела в апелативния район от 17 съдии, които скоро ще намалеят с няколко души поради пенсиониране и ще се чака конкурс. Новото в Апелативния съд е разглеждането на касационни дела, което бе приоритет само на ВКС, дела по жалби за възобновяване и разглеждане на молби за предсрочно освобождаване от затвора.

„Колкото и невероятно да звучи, ние сме на второ място по решени дела след столицата, България е на четвърто място в Евросъюза по бързо правосъдие и това е посочено на информационното табло там“, каза съдия Янев. Той подчерта още, че приоритет за тази година е електронното правосъдие, което стартира през октомври м.г. и досега имало около 100 заявки за прочит онлайн от страните в процеса. Що се отнася до корупцията, нямало нито един сигнал или жалба.

Според статистиката, която обяви още апелативният съдебен шеф, районните съдилища в областта ни са гледали над 18 000 дела, от които са решили около 16 000. Най-натоварени са били съдиите в Свищов, където на един магистрат се падали по 45 дела.

Н. ГЕОРГИЕВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *