20 четения

Редовната консумация на подсладени напитки намалява обема на главния мозък

Американски учени доказаха, че редовната консумация на подсладени напитки води до намаляване на обема на главния мозък и нарушаване на паметта, съобщи изданието „ЮрикАлърт!“, цитирано от Лента.
Учените също така откриха, че всекидневната консумация на диетична сода (тя съдържа подсладители) е свързана с трикратно повишаване на риска от възникване на инсулт и деменция, в сравнение с питателен режим, в който не влизат газирани напитки.
До изводите си специалистите стигнаха след проведен анализ, посветен на влиянието върху здравето на консумацията на напитки със захар.
Данните бяха получени от три групи участници, които преминаха през ядрено-магнитен резонанс. Първата от тях включваше около 4 хиляди участници на възраст над 30 години, втората – около 3 хиляди души над 45 години и третата – 1,5 хиляди над 60 години.
„Резултатите ни показват връзката между високата консумация на подсладени напитки и атрофията на главния мозък, в която влиза намаляване на обема му и влошаване на паметта“, каза един от авторите на проучването неврологът Матю Пейс от Бостънския университет.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!