7 четения

Рибите са по-тлъсти, когато акулите в близост до тях са малко

Тъй като популацията на акулите намалява, рибите са подложени на по-слаб натиск от върха на хранителната верига и в резултат стават по-тлъсти, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.
Учени от университета на Западна Австралия и Австралийския институт за морски науки изследвали поведението на риби в рифовете Роули шоулс и Скот. Роули шоулс е морски резерват, в който няколко популации акули са в добро здраве, докато рифовете Скот напомнят атол, намират се край северния бряг на Австралия и са популярна дестинация за риболовци от Индонезия, които ловуват акули.
Учените наблюдавали как риби отделят повече време за ловуване и хранене във водите близо рифовете Скот, където рядко се срещат акули. За рибите прекарването дълго време далеч от укрития е свързано с риск да попаднат в капан, но пък храната по тези места е по-калорична. В разервата Роули шоулс рибите най-често ловували и се хранели близо до рифовете, където акулите са по-малко и пътищата за бягство са повече. Там обаче храната е по-малко калорична. Оказало се, че рибите край рифовете Скот са с 28 на сто по-голямо тегло в сравнение с това на рибите в резервата Роули шоулс.
„Известно е, че страхът е важен поведенчески фактор при животните – заяви експертката по морска биология Шанта Барли от университета. – Когато рискът да бъде нападната е висок, жертвата яде по-малко, бори се по-малко и общо погледнато, върши по-малко неща. Тя прекарва повече време в укритията.“
Над половината от видовете акули и скатове са уязвими или застрашени.
Редица други изследвания хвърлиха светлина върху значението на едрите морски хищници за екологичния баланс в океаните.
Резултатите от изследването са публикувани в PLoS ONE.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!