266 четения

Лекар от търновската болница работи по време на дежурство от вкъщи онлайн

Лекар от областната болница във Велико Търново работи по време на дежурство от вкъщи и разчита рентгенови снимки онлайн през интернет. А след това подписът му мистериозно се появява върху резултатите от образната диагностика. За това чудо съобщи възмутена майка на 11-годишно момче, на което се наложило да потърси спешна медицинска помощ.

В четвъртък вечерта малчуганът скача от покрива на гараж и пада на краката си, като единият от крайниците му се надува в областта на глезена и ходилото започва да го боли. Родителите му го откарват с кола в Спешна помощ, където по това време, около 18,30 ч., е пълно с хора. След като чакат час, майката Д.И. решава да си плати и да направи рентгенова снимка на крака на детето си, за да е спокойна, че няма счупване. Лаборантката на рентгена обаче и обяснява, че не знае какво да снима и че дори и да я направи, до 19,30 ч. няма да има лекар, който да разчете снимката. „Много ме изненада това, че младата жена, обслужваща рентгена, беше на работното си място не с бяла престилка и болнична униформа, а по един черен анцунг”, обяснява майката. След още два часа чакане, чак в 21,00 ч., Д.И. и синът й са приети в Спешна помощ, и то благодарение на техен познат болничен служител.

„Имаше хора, сред тях и други родители с деца, които чакаха повече от три часа. Дежурните в Спешна помощ бяха изнервени и непрекъснато се караха и затръшваха вратите пред пациентите. Това за мен беше учудващо. Все пак никой не беше дошъл тук от хубаво, а всеки имаше някакъв здравословен проблем. Персоналът можеше да се държи малко по-любезно с тях”, смята Д.И.

След като накрая успяват да влязат в кабинета, една от дежурните лекарки или фелдшерки отдалеч само погледнала крака на детето и без да го пипне, започнала да му пише искане за образна диагностика. С вече издаденото искане майката и момчето отново отиват при рентгена. И тук лаборантката направо ги застрелва с обяснението, че лекарят, който трябва да разчете направената снимка на крака, не е в болницата, а си е вкъщи. „Каза ми, че докторът работи от вкъщи онлайн, снимките му се изпращат по интернет, той ги преглежда, написва диагнозата и я връща обратно по интернет. Това направо ме шокира. Ами ако този доктор в 21,00 ч. вземе, че вече е ударил пет ракии и разчете погрешно снимката. И изобщо що за метод на работа, лекар да работи дистанционно от вкъщи, без изобщо да вижда пациента си и да е в пряк контакт с него”, чуди се Д.И. Още по-странното обаче е, че на листа с разчетения резултат от направената рентгенова снимка, която майката получава същата вечер, буквално минути след като снимката е направена, фигурират имената на двама лекари и има два подписа, написани, както се вижда, с един и същи химикал. Това поражда два въпроса. Първият е чии са тези подписи? Ако са на лекарите, как докторът, който работи от вкъщи, и колегата му, който пък въобще не е на смяна, са ги положили същата вечер. Това няма как да стане, освен ако лекарите не са подписани от трети човек, а именно от лаборантката, която към този момент, вечерта, е единственият човек на рентгена. А ако това е така, това си е чиста проба документно престъпление, измама и фалшификация, която се преследва и е наказуема по закон.

Иван ГЕОРГИЕВ

Б.а. Имената на двамата лекари и документът с техните подписи се пази в редакцията и ще бъде предаден на компетентните органи, в случай че бъде предприета проверка по случая.

42 коментара за “Лекар от търновската болница работи по време на дежурство от вкъщи онлайн

 • 02.05.2017 в 12:11
  Permalink

  Какво ли значение има от кой компютър ще гледа докторът снимката? Пет ракии може да удари и на тръгване за работа! Задачата на рентгенолога е да гледа снимката , а не пациента! Пациентът се преглежда от ортопед…
  Хората по света операции правят онлайн – от един континент на друг! Прост народ колкото искаш у нас….

  Отговор
 • 02.05.2017 в 12:45
  Permalink

  Рентгенологът въобще не е длъжен да ти гледа детето, а дали ще разчете снимката от къщи, от чужбина, или от кабинета си в болницата е все едно.

  Отговор
 • 02.05.2017 в 13:21
  Permalink

  И аз не виждам проблем откъде докторът ще разчита снимката. Това за петте ракии е несериозно и няма да го коментирам.

  Отговор
 • 02.05.2017 в 13:45
  Permalink

  Госпожо Д.И. ,рентгенолозите не гледат пациенти , а гледат и разчитат рентгенографии……, а откъде ще ги гледат , е въпрос на организация ! Вероятно терминът “ он лайн “ свързвате само с Фейсбук 🙂

  Отговор
 • 02.05.2017 в 14:08
  Permalink

  Уважаема Д.И ,вместо да се възмощаваш и да коментираш без да си наясно как стоят нещата относно работата на специалистите по образна диагностика,изкажи едно Благодаря на лекаря,който е разчел снимката на детето ти,защото колкото и да го хулиш и плюеш той си е свършил работата добре.
  Относно работата онлайн…навсякъде по света е така!Не смятам че в това има нещо нередно.Би трябвало да се засрамиш от изказването ти относно алкохола!Срамота е как българите не уважаваме труда на хората в системата на здравеопазването,които с чесна съвест си вършат работата!

  Отговор
  • 02.05.2017 в 20:45
   Permalink

   Не знам дали си лекар наистина, ама си неграмотен и то много!
   Пази Боже с такива лекари…

   Отговор
   • 03.05.2017 в 13:47
    Permalink

    „Пази Боже с такива лекари…”-личи и ти колко си грамотен!

 • 02.05.2017 в 14:41
  Permalink

  Това е нормална европейска практика( и не само).

  Отговор
 • 02.05.2017 в 15:17
  Permalink

  Спешното не е много спешно, това е засега положението.

  Отговор
 • 02.05.2017 в 15:44
  Permalink

  НЕ съм съгласен с бандата лекари горе, които най-вероятно са един и същи човек.
  Когато един лекан е дежурен, той си носи дежурството срещу заплащане, нали?!
  Ако има случай и се наложи, лекарят отива, най-малкото за да си подпише документите и снимките. Това с работата онлайн е вятър и мъгла, защото така стават объркваниците – той гледал една снимка, пратили му друга, подписал трета и накрая гипсират здравия крак.
  От друга страна, между нашите лекари има доста, които и на място да са, нема да свършат работа, камо ли он-лайн.
  Айде по-сериозно, особено като става дума за НЕРЕГЛАМЕНТИРАН ред за носене на дежурство, при което всяко отклонение е дисциплинарно нарушение!!!

  Отговор
  • 02.05.2017 в 18:33
   Permalink

   Не се изказвай неподготвен. В спешното са изнервени, защото са затрупани с неспешни пациенти, главно цигани, които са здравно неосигурени и смятат, че някой там им е длъжен да ги прегледа за щяло и нещяло. Навехнатият глезен също не е спешно състояние. А в рентгена няма дежурен лекар, има такъв на повикване.
   Относно „бандата лекари“, това ще го оставя без коментар. Айде със здраве

   Отговор
   • 02.05.2017 в 20:54
    Permalink

    А какво значи тогава „на повикване“ – нещо като „на събуждане“ или на имейл“
    И какво общо има тук спешното с един мързелив човек, който не иска да си изпълни дълга според нормативния регламент.

 • 02.05.2017 в 16:31
  Permalink

  Снимката може и да бъде видяна „онлайн“,но пациентът – не! А пълният преглед изисква това!Грубиянството на персонала в спешна помощ е пословично,а чакането – задължително,дори да няма пациенти.Господ да пази да не попада човек там…

  Отговор
  • 02.05.2017 в 21:56
   Permalink

   Пълния преглед се прави от лекаря в спешното, не от ренгенолог! Ограмотете се!

   Отговор
 • 02.05.2017 в 18:44
  Permalink

  Оп, някой по-горе си е поиграл да коментира с 5-6 различни профила До модерните, запознати с „онлайн“ диагностиката- тук става въпрос за документно престъпление и фалшификация. Да не говорим, че май не знаете какво значи „дежурство“.

  Отговор
  • 02.05.2017 в 21:54
   Permalink

   Какво означава дежурство на някой, който работи с машина? Длъжен е да Ви преглежда? Това го прави лекаря, този който разчита снимката се интересува единствено и само от нея!!
   Но неграмотните хорица държат да ги обслужват както преди сто години и да се чувстват значими, че някой лично е отишъл да им се поклони.
   Ще изгоните и малкото останали лекари в страната!
   А, ако въпросната госпожа има претенции за измама, сама си завежда дело в прокуратурата и си търси правата, не печата жълти статии и застава с името си. Да стоиш зад инициали е също измама. Никой не признава анонимни жалби! А аз ако съм на мястото на болницата ще осъдя вестника за уронване на престижа и клевета! Да се пишат статии от типа „една жена каза, че …“ не е професионално.

   Отговор
   • 04.05.2017 в 14:56
    Permalink

    А кой ще удостовери разчитането и подписът въобще на тоя доктор ли е и какво ако снимката въобще не е гледана или е гледана от лаборантката?
    По случая трябва да се сезира прокуратурата, иначе утре ще ни обслужват и в пожарната он-лайн.

 • 02.05.2017 в 18:53
  Permalink

  Ервинчо, ти от собствен опит ли знаеш, че кАмпютъра е нещо само за обърквации? Ако ти не можеш да го ползваш за нещо различно от фАцебука има хора които правят чудеса с него.
  Реален лекар ти е необходим, ако е необходимо да те пипа и гледа реално. Работата на този лекар е да разчете снимка!! Снимката е дигитален продукт (ако знаеш значението на тези думи) и се разчита на компютър, няма значение последния в коя стая стои. Той не е травматолог, той няма нужда да ви бърка в раните или да ви преслушва дробовете… . Разчитането на снимка не изисква стоене на стол точно в определена стая, за която имало регламент, който ти не си чел, но си съгласен, че ако човек не стои в нея непременно пие рАкия!!
  Никой от вас не се замисля как се спасяват човешки животи, колко книги са изчетени, колко безсънни нощи имат зад гърба си, докато вие си пиете пиенето някъде, за да дойде момент в който да тропате, че тези хора са ви длъжни.
  Крайно време е хората да спрат да мислят с емоциите си и да си използват главите!
  Всеки може да дойде и да каже, че еди си коя си жена е казала (ама казала ли, не ли, не е доказано… но можем да го напишем, защото българина вярва на всичко де що пише!), че не знае кое как да снима… Последните години често ми се налага да ползам услугите на Бърза помощ и образната диагностика. НИКОГА не е имало случай някой да не знае какво прави! Всеки може да си измисля кой какво казал. Но никой не казва благодаря, че този човек е учил, за да може да ви спасява живота. Не, вие смятате, че някой нещо ви дължи!!
  Разбира се, понеже журналиста са стои в къщи и си пише сатиите пиейки ракия, то и всички останали хора правят това… Логика!! Много добър балкански подход, всички нямат морал, защото аз нямам!

  Отговор
  • 02.05.2017 в 20:51
   Permalink

   Глупостите ги говорите вие – не зависимо от дългото и патетично-просташко слово истината е само една и тя е, че не е важно как МОЖЕ, а как ТРЯБВА.И аз мога от вкъщи и онлайн да ви консултирам строителството, ама си идвам на място и дори настоявате да бъда на обекта, нали?!Ама за вездесъщите хекимини може всякак и да им е по-лесно най-вече. А дежурният рентгенолог като го повикат трябва ли да отиде или може и да продължи да си спи дома???
   Наглеци образовани!

   Отговор
   • 03.05.2017 в 11:09
    Permalink

    Строителството не е дигитално. Тук говорим за продукти от които явно ниското Ви образование не Ви позволява да осъзнаете за какво иде реч. А можете да ме консултирате онлайн за строителството, ако наистина сте добър. Миналата година правих сама ремонт и приятели от столицата ми даваха съвети, много добре се справих, но те са професионалисти, а аз съм учила достатъчно, за да си говорим на един език… Това което на Вас и на жената която пуска жълти статии, но я е страх да си подаде жалба в прокуратурата и да заведе дело (защото е наясно, че не е права) липсва, е неразбирането на това какво е рентген, с какви машини се прави, какво излиза като краен продукт и как се разчита.
    Компютър в 21 век не се ползва за филмчета и игра на игри. Независимо, че неграмотните хорица в страната го ползват за това и изпадат в ужас, ако някой го ползва за нещо различно.

 • 02.05.2017 в 19:41
  Permalink

  Дистанционното разчитане на рентгенографи е практика в целия свят. Обикновено рентгенолозите в светлото полукълбо разчитат графии правени там където е нощ. При сегащния недостиг на кадри, дистанционното разчитане е временно решение на проблемите. Лошото е, че в скоро време ще разчиразчитаме на колеги от САЩ…

  Отговор
 • 02.05.2017 в 19:50
  Permalink

  Дистанционното разчитане на рентгенографи е практика в целия свят. Обикновено рентгенолозите в светлото полукълбо разчитат графии правени там където е нощ. При сегащния недостиг на кадри, дистанционното разчитане е временно решение на проблемите. Лошото е, че в скоро време ще разчиразчитаме на колеги от САЩ-стига да са съгласни на 700лв. заплата…

  Отговор
 • 02.05.2017 в 20:00
  Permalink

  Нещо повече, съществува международна практика при по заплетени и трудни случаи рентгеновите снимки да се разглеждат онлайн от специалисти в различни страни и така да се постигне по-доброто решение за пациента.

  Отговор
 • 02.05.2017 в 20:08
  Permalink

  Аз съм омерзена от отношението на Копаранова в “ Бърза помощ“ към болните.

  Отговор
 • 02.05.2017 в 20:50
  Permalink

  Разчитане на рентгенографи от разстояние е нормална практика в целия свят. Търновската болница има късмет с рентгенолози-макар и в пенсионна възраст, като Александров и Коновски. За пример- Ловеч-един пенсионер. Шумен-двама пенсионери и един-не. Разград-един пенсионер и един-не. И така почти навсякъде… Скоро разчитането ще е от много далеч-стига да има кой да плати. За сравнение в Англия се плаща на час от 60 до 100 паунда на час/за болница Павликени и Александровска/…

  Отговор
 • 02.05.2017 в 22:31
  Permalink

  Да му снимат парите за заплата и да му ги пратят по интернет.

  Отговор
  • 03.05.2017 в 11:12
   Permalink

   Хората пращат пари по интернет, ама явно Вие в кварталната кръчма не сте чували.

   Отговор
   • 04.05.2017 в 14:51
    Permalink

    Явно т.нар. госпожа Христова е съпругата на въпросния доктор и се хвърля на амбразурата в защита на некоректното поведение на медицинското лице.
    И каквито и глупости да говори тая госпожа, колкото и агресивна да е проблемът си остава, защото няма регламент за дежурния лекар – да си работи от вкъщи!
    Друго какво, нахалство ли?

 • 02.05.2017 в 23:41
  Permalink

  Аз работя във Франция и тук скенерите се разчитат от вкъщи, като затова разбира се, че се заплаща много добре. Никой не си и помисля, че ако е в къщи, лекарят ще удари пет ракии. Рентгеновите снимки се гледат от лекаря, който е в Спешното отделение, а се разчитат от рентгенолог в следващите дни. С това непрекъснато плюене по лекарите и с тия „журналисти“, се чудя как въобще има останали лекари в провинциалните болници.

  Отговор
 • 03.05.2017 в 0:36
  Permalink

  Значи на въпросната женица И.Д с малко акъл в главата си и много злоба в сърцето си,да и се сложи снимка в рентгена,и ако не дай си боже другият път ако и се наложи да се снима,специално за нея да извикат рентгенолог,с кола да отидат да го вземат от вкъщи{ако има свободна},да си почака още час в рентгена и другият път да не се занимава с глупости да ходи по редакциите,че видиш ли много бързо снимката е разчетена,пък нямало доктор,пък имало подписи…дрън дрън!

  Отговор
 • 03.05.2017 в 15:21
  Permalink

  Уважаеми дами и господа, след всичко което прочетох до тук разбрах, че лекарите се защитават без значение дали е правилно или не. Което като психологична гледна точка е нормално. След като по цял свят докторите работят онлайн, и лаборантките ли в цял свят работят по анцузи и гуменки и разписват собствено ръчно докторите които работят онлайн , защото смятам , че да разписваш някого е престъпление. С уважение.

  Отговор
  • 04.05.2017 в 11:13
   Permalink

   Преди да коментирате трябва да се информирате.Лаборантите са на повикване,а това че подписите на двамата лекари са били с един и същ химикал,звучи смешно.Понякога имам чувство,че нямате и грам мозък.
   ЗАСРАМЕТЕ СЕ!!!

   Отговор
   • 04.05.2017 в 15:01
    Permalink

    На мене пък не ми е смешно – нека да се посмеят и в прокуратурата с фалшивия документ!
    И май Христова вече е Мария…

 • 03.05.2017 в 19:20
  Permalink

  Всички защитници все рен’Т’генолога защитават! Ами за служителите / мед.сестри,лекари / в спешна помощ??? Всички сме се сблъсквали с тези озлобени и арогантни типове. Затова бой и пак бой до насиране! Като не им отърва,да напускат и да обуят на бащите си цървулите.

  Отговор
  • 04.05.2017 в 14:53
   Permalink

   Защитниците са едно и също лице – жена му на доктора. Не ги е срам, да има начин да работят и докато спят. Или докато си бачкат на частно, или докато е на ресторант – интернет има навсякъде все пак.

   Отговор
 • 04.05.2017 в 15:08
  Permalink

  Лаборантките и те на повикване,докторите онлайн и на повикване.Да затварят отделението няма кой да работи.Пациентите ще си седят по домовете докторите ще ходят на повикване по домовете и ще лекуват дистанционно,диагнозите да ги изпращат по е-майлите на пациентите.Няма смисъл да си плащаме здравните осигуровки.Да затварят болниците .И ще си свиркаме всичко ни е наред.

  Отговор
 • 04.05.2017 в 16:48
  Permalink

  Сибила Маринова
  Днес прочетох поредното некомпетентно и неуместно обвинение към лекар. „Лекар от търновската болница работи по време на дежурство от вкъщи онлайн“.
  В момента с колеги от България и Латвия се обучаваме онлайн в Световния клас по Донорство и Трансплантации.Учим онлайн,спорим и дискутираме в онлайн форуми,изпитват ни онлайн и след три тежки онлайн модула,започнали през октомври,след още седмица и среща в София ще бъдем сертифицирани не само като координатори от Института по Донорство и Трансплантации в Барселона,а и като обучаващи координаторите,т.е. треньори в органното донорство и трансплантации.
  Световни величия в медицината правят онлайн консултации и дори оперират онлайн! /думичката „онлайн“ е умишлено повторена /
  Но отново някой решава,че е изключително компетентен как лекарите трябва да си вършат работата.
  Лаборантката била по анцуг,не с престилка.Да,по анцуг е,защото е дошла от вкъщи.И защото за това денонощие ще дойде от вкъщи още доста пъти,вкл.през малките часове на нощта,за да снима вашата,майка,съпруг,дете…
  Дежурните от Спешно отделение били изнервени и било пълно с хора.Уважаеми пациенти,Вие имате ли идея по колко хора минават на денонощие през Спешно отделение?!И какво е Вашето отношение към персонала?!За денонощието на 27.04. през Спешно отделение са преминали 80 пациента,повечето от тях не с хрема и сърбежи,сещате ли се?!
  И тук идва кулминацията-лекарят гледа снимки онлайн!Ти да видиш!
  Ама как тъй докторът гледа от вкъщи?Ами ако е ударил пет ракии и обърка детето?Любимата ми българска клетва-„доктор да те обърка!“,люта и страшна!
  Уважаеми господин Георгиев,уважаема госпожо,всеки лекар,придобил специалност,дава т.нар. разположения,при които си е вкъщи,на телефона,защото никой не може да предвиди дали,кога и за какво ще му се обадят.И никой не си позволява да удря една,две или пет ракии,защото е на повикване,защото е на работа,дори и вкъщи.Това е принципът на т.нар. разположения.И това е реалността и ежедневието на всеки лекар.
  Болниците в България са снабдени с единна информационна система.Разполагат и с програмите PACS viewer и Team viewer и всички изследвания-и образни,и лабораторни,могат да бъдат видяни от лекар,работещ в болницата с потребителско име и парола.Включително от вкъщи.
  Та след като цял ден е бил дежурен-12 часа,рентгенологът се е прибрал вкъщи,където ще бъде на разположение до сутринта-още 12 часа.В които ще се наложи да изгледа още рентгенови снимки.Защото това е неговата работа,неговата длъжност.Не да преглежда,оперира,анестезира пациенти.А да гледа техните образни изследвания.На компютър!След като ги е видял и е поставил рентгенологична диагноза,лекарят я пише отново на компютър и я принтира…на компютъра в кабинета си,до който има достъп чрез системата.И в чийто принтер има бланки с неговия подпис и печат.
  Understand???
  Нещо престъпно или нередно да виждате?
  И пак се връщам към нашето испанско обучение,където един от разделите е ICT competency standards for teachers.И в който е наблегнато на задължителните умения за боравене със съвременните компютърни технологии.
  Съжалявам,но не можем да бъдем на разположение на пациентите 24/7 и телом,и духом,но имам едни съмнения,че дори и да го направим,те пак така злостно ще продължават да ни плюят и хора без капка професионализъм,морал и талант ще продължават да бълват подобни истории…

  Отговор
  • 05.05.2017 в 12:18
   Permalink

   Моите уважения към лекарите и тези, които са ходили на различни курсове по компютърна грамотност и придобиване на задължителни умения, но, хайде започнете да слагате интервал след препинателните знаци, ако искате да ви е добре написано изречението! И ако можете, не би било лошо да пишете по-грамотно!

   Отговор
 • 05.05.2017 в 10:52
  Permalink

  Ostanah bez dumi purvo ot tazi „statiq“s anonimen uchastnik v neq, posle i ot elementarnite izkazvaniq na nqkoi pisheshti pod neq – i tova v 21 vek…. ubedih se za poreden put , che intelekta i obrazovanieto na bulgarina e zastinal nqkude v nachaloto na 20-i vek, che i predi tova….. Kak mozhe da se izlagate tolkova i da si mislite, che komputura i internet sa samo da se igraqt igrichki na nego, uzhas…
  Na anonimnata gospodzha shte kazha samo – da napishe edno izvinenie pone, che inache suvsem stava za smqh, za zhurnalista…..da pomisli za druga rabota !!

  Отговор
 • 08.05.2017 в 1:16
  Permalink

  Точно заради такива доктори брат ми и племенникът ми си заминаха . Те да вземат и операциите да ги ги правят онлайн. НАГЛЕДАХ СЕ ТОЛКОВА ГОДИНИ НА ДОКТОРИ НЕ ПОЖЕЛАВАМ НА НИКОГО ДА ПОПАДЕТЕ НА ТЯХ

  Отговор
  • 09.05.2017 в 2:47
   Permalink

   Suzhavqvam za rodninite vi, tova, che prez poslednite 30 god. upravlqvashtata vurhushka se postara da unishtozhi bulg. zdraveopazvane i progoni mnogo kadurni lekari , ne oznachava, che medicinata e zastinala v 19 vek. Operacii po neta se pravqt ot godini, vzemete da se obrazovate v Bg, otdavna sme v 21 vek !

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *