6 четения

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО 3 – 8.05.2017 г.

Днес топло, заоблачаване следобед; в края на седмицата ще превали и прегърми

Преди обяд ще преобладава време с незначителна облачност до ясно. След обяд ще има променлива купеста облачност. Ще духа слаб вятър от изток. Минималните температури ще бъдат между 9 и 12 гр. За района на В. Търново се очаква минимална температура 10 гр.

Максималните температури ще бъдат между 24 и 27 гр. За В. Търново максимална температура 26 гр.

Атмосферното налягане бавно ще се понижава.

Над западните и централните части на Стара планина преди обяд ще има променлива облачност. След обяд ще се развива значителна купеста облачност, на места, предимно над западните части на планината, ще превали и прегърми. Ще духа умерен вятър от югоизток. Максималните температури на 1200 м ще бъдат между 11 и 13 гр. На 2000 м максималните температури ще бъдат около 7 гр.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 36.4 гр. през 2003 г., а най-ниската измерена минимална температура е 2.0 гр. през 1992 г.

Слънцето ще изгрее в 6 часа и 10 минути и ще залезе в 20 часа и 20 минути.

Фаза на Луната: шест денонощия след новолуние.

В сряда и четвъртък ще има незначителна до променлива облачност. След обяд и вечерта над северозападните райони в Северна България на места е възможно да превали дъжд и да прегърми. Ще духа слаб вятър, предимно от изток, на моменти ще бъде тихо. В петък и събота ще се развива мощна купеста облачност и на много места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от запад. В неделя и понеделник ще има значителна облачност, на места с превалявания от дъжд. В следобедните и вечерните часове са възможни и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад.

През периода времето ще се задържи с температури около средните за сезона. В сряда и четвъртък минималните температури ще бъдат между 9 и 12 гр., максималните ще бъдат в интервала 24 – 27 гр. От петък до понеделник минималните температури ще бъдат между 11 и 14 гр. Максималните ще бъдат в интервала 15 – 20 гр.

Над западните и централни части на Стара планина в сряда и четвъртък преди обяд ще има променлива облачност. След обяд ще преобладава време със значителна облачност и на места, предимно в западните части на планината, ще превали и прегърми. Ще духа умерен вятър от югоизток. От петък до понеделник ще има значителна облачност с превалявания от дъжд. Очакват се и гръмотевици. Ще духа умерен до силен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на 1200 м от сряда до неделя ще бъде между 11 и 13 гр. В понеделник температурата ще се понижи и максималната на 1200 м ще бъде около 7 гр. На 2000 м температурите през целия период ще бъдат с около 5 гр. по-ниски от тези на 1200 м.

Дежурен синоптик: Николай Ятански

НИМХ – Филиал Плевен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *