Търновската неонатология получи нова модерна апаратура

ДВА НОВИ КУВЬОЗА ПОЛУЧИ ОТДЕЛЕНИЕТО ПО НЕОНАТОЛОГИЯ В ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Новата апаратура пристигна по проект на здравното министерство за подобряване качеството на пренаталната диагностика и неонаталните грижи. Лечебното заведение получи също два респиратора, един назален респиратор, монитор, две перфузионни помпи и фотолампа. Сред новите придобивки е и транспортен кувьоз, който е предназначен за оказване на спешна медицинска помощ на високорискови новородени. Той е с интегриран респиратор и монитор, който освен към кувьоза може да бъде използван и отделно от него. Новото оборудване вече е доставено и се използва за най-малките пациенти.

„На този етап отделението е напълно комплектовано да отговори на нуждите на раждаемостта в областта. От тук нататък са важни консумативите за тази апаратура, тъй като имаме всичко необходимо като техника, но се изисква прецизната й поддръжка“, уточни д-р Кина Николова – началник на отделението по неонатология в МОБАЛ. Очаква се на следващ етап да пристигне и ехограф.

Мащабният проект на здравното министерство включва обновяване на отделенията по неонатология във всички 28 области на страната. Средствата за новата техника са в размер на над 12,7 млн. лв. и са осигурени по европейски програми. Основната цел на проекта е да допринесе за намаляване на броя на децата с вродени заболявания и намаляване на детската смъртност.

В момента с новите попълнения търновската неонатология разполага с 12 кувьоза, които са достатъчни за отделението. В интензивния сектор има 7 новородени, а останалите бебета са в секторите специални грижи и физиология, допълни д-р Николова. През последните няколко години отделението за най-малките получи подкрепа и дарения от различни кампании и неправителствени организации. През 2013 г. фондация „Приятели“, обединяваща група английски заселници в региона, закупи респиратор за неонатологията. Миналата година те осигуриха също реанимационна масичка и билирубинометър. Преди около две години отделението получи ехограф, закупен с помощта на дарения на родители на недоносени деца, подкрепени от сдружение „Възможности“ и финансовата помощ на „Българо-американско общество”. С националната кампания „Жълти стотинки“ пък бе закупен кувьоз за нуждите на малките пациенти.

Весела БАЙЧЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *