7 четения

Учени създадоха изкуствена пластмасова утроба за недоносени бебета

Американски екип от Филаделфия е конструирал изкуствена пластмасова утроба, която ще осигури оцеляването на недоносените бебета, пишат Ройтерс и в. „Дейли мейл“.
Разработката е дело на научен колектив, оглавяван от д-р Алън Флейк. Устройството било тествано с успех върху зародиши на агнета, съответстващи на 23-тата гестационна седмица при човека. Ембрионите успели да развият без проблем своите органи в портативния инкубатор в този критичен период.
Изкуствената утроба ще бъде готова за използване от хора след 3, максимум 5 години. Учените изтъкват, че разработката не е предназначена да сложи край на бременността, а ще помогне на недоносените бебета да попаднат в безопасна среда.
За разлика от традиционните инкубатори, „извънматочният уред“ имитира условията в майчината утроба. Бебето е заобиколено от течност, близка по състав до амиотичната, което му позволява да диша и чрез пъпната си връв. Това улеснява поддържането на стерилна среда, в сравнение с традиционните инкубатори с наличието на въздух.
По принцип бебетата, родени недоносени в 23-тата гестационна седмица, имат шанс едно към три да оцелеят. Именно тук идва на помощ авангардната разработка с изкуствената утроба. Според създателите й тя ще играе ролята на мост между утробата на майката и външния свят, който да осигури извънматочното развитие на бебето и значително да подобри шансовете му за оцеляване.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!