5 четения

600 000 са вложени в укрепването на брега при Вардим

НАД 600 000 ЛЕВА СА ВЛОЖЕНИ ЗА УКРЕПВАНЕТО НА БРЕГА НА ДУНАВ КРАЙ СВИЩОВСКОТО СЕЛО ВАРДИМ ПО ВРЕМЕ НА ПЪРВИЯ ЕТАП ОТ ДЕЙНОСТИТЕ, съобщи инж. Пламен Петков, заместник-кмет по благоустройството и инвестиционната политика. В момента се очаква обектът да бъде приет от представители на държавата. Общината и кметство Вардим търсят възможности за намиране на още 5,4 млн. лв. от държавата за цялостното решаване на проблема.

Неволите в селото са от над 5 г. Местните жители се оплакват, че при обилни дъждове реката залива дворове, къщи и административни сгради. Пясъчният бряг край Вардим е силно ерозирал и реката вече е „изяла“ част от сушата. Водите са навлезли на около 10-12 метра навътре в дворовете на най-близките къщи. Укрепителните съоръжения в района са строени в средата на миналия век и оттогава не са ремонтирани.

До 15 септември трябва да приключат строително-ремонтните дейности в църквата „Свето Преображение” в дунавския град, съобщи още зам.-кметът по строителството. Най-старият православен храм в града е неизползваем от зимата на 2010 година, когато се появи пукнатина в централната част на храма. Ремонтът стана възможен след отпускане на над 600 хиляди лева от европейския фонд „Солидарност”. Предстои основен ремонт на покрива на църквата. Ремонтните дейности се извършват от софийската фирма „Реставрация 2000” ООД.

Александър ШАБОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!