Газираната вода съсипва зъбите

Газираната вода е много вредна за зъбите, защото е прекалено киселинна, предупреди британски зъболекар, цитиран от в. „Дейли мейл“.
Повечето хора не осъзнават колко киселинна е газираната вода, каза д-р Адам Стоун. Нейното рН е по-ниско дори от това на лимоновия сок и оцета.
Мнизина смятат газираната вода за безвредна опция в сравнение с другите газирани напитки, а тя е и по-освежаваща от обикновената. Мехурчетата в нея обаче еродират зъбния емайл.
Затова газираната вода задължително трябва да се пие със сламка. По-добре е чашата да се пресушава наведнъж, а не да се отпива от време на време на глътки. Същото важи и за соковете и нектарите.
За да бъдат предпазени зъбите от вредния ефект на киселинността, създавана от храните и напитките в устата, д-р Стоун препоръчва 3-4 часови паузи между ядене, без никакво междинно похапване. Добре е храненето да приключва с някакъв хрупкав зеленчук, който почиства зъбите и стимулира отделянето на слюнка. Друг вариант е 10 минути да се дъвче дъвка без захар. Полезно е и парченце сирене за десерт, защото то неутрализира киселината.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.