92 четения

Лясковско студио за игри търси 25 000 долара за създаване на виртуална възстановка на Царевец

25 000 ДОЛАРА СА НУЖНИ ЗА РАЗРАБОТВАНЕТО НА ВИРТУАЛНА ВЪЗСТАНОВКА НА ИСТОРИЧЕСКИЯ ХЪЛМ ЦАРЕВЕЦ. Проектът е уникален и наподобява компютърна игра, която като атракция ще привлича още повече туристи. Разработката е дело на Марин Крънзов и Любомир Русев от студио Parizagames, което е ситуирано в Лясковец и Габрово. Идеята на двамата е да създадат виртуална разходка из средновековната крепост Царевец. Интерактивната визуализация ще представя най-важните и интересни обекти на хълма. И за да бъде още по-интересно за посетителите, по улиците ще се разхождат хора, облечени в дрехите от времето на Иван Асен II.

На този етап е готова демонстрационната реконструкция, която пренася зрителя в двора на царския дворец. Вариантите на пилотната версия са зимен и летен, дневен и нощен. Към моделите на архитектурните паметници ще бъдат добавени човешки изображения, както и звукови ефекти, които да пренесат посетителя в отминалото време. Целта на Parizagames е tsarevets (2)цялостна реконструкция на всички обекти от Царевец, като за осъществяването на идеята ще се разчита на дарения. „За довършване на работата по 3D облика на царския дворец са нужни 10 000 долара. За да бъдат добавени, макар и на по-късен етап, главният вход и пътят към двореца, трябват още 5000 долара. Още толкова са ни нужни, за да визуализираме Патриаршията, а когато решим да добавим и Балдуиновата кула, ще търсим още 5000 долара и така цялата сума се покачва на 25 000 долара“, казва Марин Крънзов.

И разказва още, че той и колегата му се спрели именно на Иван Асен II, защото този владетел е важен за България. И защото Царевец по негово време и Търново от времето на Втората българска държава са истински поводи за гордост за всеки българин. „Реставрационните дейности през миналия век са базирани на сериозни проучвания, въпреки това по-голямата част от възстановяването е основано на аналогия с останки от други крепости и хипотетични предположения. Още тогава възникват бурни дискусии относно автентичността на възобновените обекти. А аз искам да се придържаме максимално близо до историята. Затова, когато напреднем в проекта, ще ползваме помощта на консултанти, които ще ни помогнат да не изкривяваме историческата истина“, допълва Марин Крънзов. Освен това компютърната визуализация на „Царевец” може да се използва като помагало в сферата на образованието.

tsarevets (3)Двамата автори мечтаят да довършат проекта си като виртуална действителност. Тогава всеки гост на Царевец ще може да стане истински участник в разходката.

Марин е 3D артист и е бил част от екипите на Dagger Game, Masthead Studios, Ubisoft Sofia и Snapshot Games. Любомир е програмист и е работил за компании като Dagger Games, IKinema, Ubisoft Sofia и Chaos group – това е българската компания, която получи Оскар за технологични постижения в киното за 2017 г. Двамата заедно са работили и по четирите версии на играта Assassin Creed, тяхна е играта Mad Gardener, занимават се с визуализации и обратна кинематика. Решили са, че могат да правят всичко това от Лясковец, родния град на Марин, и Габрово – родния град на Любомир. Освен това имат идея за създаването на проект, който са нарекли „Пари за академия”. Идеята им е да работят със студенти и да ги подготвят за работа в този бизнес.

Всеки, който иска и може да подкрепи проекта, може да го направи тук: https://www.indiegogo.com/projects/tsarevets-visualization-vr-3d#/

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!