449 четения

Отделните континенти са заселени от хора в различни периоди

Америка си остава относително наскоро заселен континент, независимо че според резултатите от ново изследване това е станало преди 130 000 години, а не преди 15 000 години, както се смяташе досега, предаде Франс прес.
Тумай, или Sahelanthropus tchadensis, смятан от някои учени за доайен на човечеството, е на около 7 милиона години. Негови кости бяха открити през 2001 г. в Чад.
Известният австралопитек Луси, чиито кости бяха отрити през 1974 г. в Етиопия, е на около 3,2 милиона години. Кости от други австралопитеци обаче датират отпреди най-малко 3,9 милиона години.
Най-древните фосили от рода Хомо, който включва Хомо сапиенс, датират отпреди 2,8 милиона години. Става въпрос за долна челюст със зъби, открита в района Афар в Етиопия през 2013 г. Смята се, че първите представители на рода Хомо са напуснали Африка преди повече от 2 милиона години. Първите неафрикански човешки популации са открити на обекта Дманаси в Грузия и са на 1,8 милиона години. В Азия фосилизираните останки от дете, открити през 1936 г. на индонезийския остров Ява, датират отпреди 1,8-1,3 милиона години.
Най-древните подобни фосили, открити в Западна Европа, датират отпреди 1,2 милиона години. Открити са на праисторическия обект Атапуерка в Северна Испания и е възможно да принадлежат към вида Хомо антесесор. Но предмети, намерени в Южна Франция, биха могли да свидетелстват за човешко присъствие в Европа преди най-малко 1,57 милиона години.
Най-древният човек в Австралия е представител на Хомо сапиенс. Открит е в западната част на Нов Южен Уелс и е на около 45 000 години.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *