На Гергьовден ще вали, народното поверие гласи, че тогава всяка капка е жълтица

През нощта ще има променлива облачност и ще бъде почти тихо. Минималните температури ще бъдат между 11 и 14. За района на В. Търново се очаква минимална температура 13 гр. Преди обяд облачността ще се увеличи до значителна. След обяд се очакват превалявания от дъжд и гръмотевици. Ще духа слаб вятър, преди обяд без определена посока, на моменти ще бъде тихо. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат между 20 и 23. За В. Търново максимална температура 23 гр. Атмосферното налягане бавно ще се понижава. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 31.6 през 1968 г., а най-ниската измерена минимална температура е 1.9 през 1994 г. Слънцето ще изгрее в 06 часа и 07 минути и ще залезе в 20 часа и 22 минути. Фаза на Луната: шест денонощия преди пълнолуние.

В събота ще се развива мощна купеста облачност и на много места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от запад. В неделя през по-голямата част от деня ще има променлива до значителна облачност, късно след обяд и вечерта, с превалявания от дъжд и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. В понеделник и вторник облачността ще се променя динамично, често ще бъде значителна, на места с превалявания от дъжд. Възможни са и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от северозапад. В сряда и четвъртък ще има променлива облачност. Ще духа слаб вятър без определена посока, на моменти ще бъде тихо. През периода времето ще се задържи с температури около средните за сезона. В събота минималните температури ще бъдат между 11 и 14. Максималните ще бъдат в интервала 17 – 22. В неделя минималните температури ще бъдат между 11 и 14. Максималните ще бъдат в интервала 22 – 25. В понеделник и вторник минималните температури ще бъдат между 11 и 14. Максималните ще бъдат между 15 и 18. В сряда и четвъртък минималните температури ще бъдат между 4 и 9. Максималните температури ще се повишават до 24 – 27.

Над западните и централни части на Стара планина от петък до вторник ще има значителна облачност с превалявания от дъжд. Очакват се и гръмотевици. Временно разкъсване на облачността се очаква в неделя преди обяд и около обяд. Ще духа умерен до силен вятър от север-северозапад. В сряда и четвъртък ще има променлива облачност с умерен до силен вятър от югозапад. Максималната температура на 1200 м от петък до понеделник ще бъде между 8 и 11. Във вторник се очаква захлаждане и температурата ще се понижи до около 5. В сряда и четвъртък температурата ще се повишава и в четвъртък ще достигне до около 13. На 2000 м температурите през целия период ще бъдат с около 5 по-ниски от тези на 1200 м.

 

НИМХ – Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *