107 четения

С 10,3 млн. лв. сменят облика на старата част на Велико Търново

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗАПОЧВА МАЩАБНА РЕКОНСТРУКЦИЯ В СТАРАТА ЧАСТ НА ГРАДА. Вече е обявена една от най-големите обществени поръчки за избор на изпълнител и строителен надзор за реконструкцията, а оферти от кандидатите се приемат до средата на май, след което стартират същинските ремонти. Парите са осигурени по програмата „Региони в растеж“. С тях ще се правят и 22 нови улици, включително Самоводската чаршия, един от първите площади на Велико Търново – „Съединение“, панорамни площадки, кътове за отдих, тротоари и настилки. Средствата са разпределени по 6 различни позиции, които включват различни обекти в Стария град. Цената, качеството и времето за изпълнение ще определят по специална точкова система основните изпълнители. По настояване на кмета Даниел Панов с цел конкуренция и ефективност е разделена и територията, която ще се прави. След реализирането на проекта цялата стара част, заради която основно идват туристите, ще стане много по-уютна и удобна за достъп. За нея е планиран дори специален паркинг за над 500 автомобила и автобуси край ул. „Крайбрежна“ в подножието на Царевец. Подобно строителство тук не е ставало в такива мащаби още от соца, когато за последно е била обновявана старата част с пари от Общонародния комитет за развитието на Велико Търново.

П

Новият облик на старинния площад „Съединение“.
Новият облик на старинния площад „Съединение“.

роектите за възстановките на старинните части са дело на архитектите Матей Савов и Пламен Цанев, които са сертифицирани от Министерство на културата за обновление на архитектурни паметници.

ПЪЛЕН РЕМОНТ ПРЕДСТОИ ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ МЕСЕЦИ ЗА ЕДИН ОТ ПЪРВИТЕ ПЛОЩАДИ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО – „СЪЕДИНЕНИЕ“. Планирано е разширение и много по-удобен достъп към него. Площта му е малко над декар, като такъв се оформя още през Възраждането, а през 1872 г. Колю Фичето прави бившия конак. Според проекта врачанският камък, с който е застлан, ще се обърне по ширина и ще му се направи отводнителна система. Паралелно с това ще се възстанови и някогашната чешма и ще се постави ново художествено осветление, което ще подчертава околните сгради. Открива се и се разчиства обраслата с растителност в момента мемориална стена и се правят нови алеи и подходи.

ПОЧТИ 3 МЛН. ЛВ. ОТИВАТ И ЗА НОВИ НАСТИЛКИ И ТРОТОАРИ НА 9 КМ УЛИЧНА МРЕЖА В СТАРАТА ЧАСТ. Ремонтите тук са по проект на архитектурно бюро „Никел – Елка Николова“

Зони за отдих за малки и големи се създават в Стария град.
Зони за отдих за малки и големи се създават в Стария град.

Вибропресовани павета са предвидени за тротоарите по улиците, отвеждащи от площад „Майка България“ в посока Царевец. Настилките на „Независимост“, „Ст. Стамболов“, „Велчо Джамджията“ и „Иван Вазов“ са в добро състояние, но тротоарите са правени на парче, а плочите са подменяни наскоро единствено пред магазините, констатират проектантите и предвиждат от край до край плочките да се подменят и станат абсолютно еднакви. За препратка към старинните улици е предвидена и 85-сантиметрова паважновкопана настилка, както и визуално отделяне на улеи за паркиране и съдове за смет. Паважът ще играе роля и на отводнителен канал и ще води и до ограничение на скоростта. Паваж край платната ще има и по протежението на ул. „Михаил Кефалов“ и „Читалищна“, но там тротоарите ще са застлани с каменни плочи както в миналото.

Пренареждат се паветата, след като се оправи основата по автентичните улици „Йордан Инджето“, „Христо Иванов – Войводата“, „Драгоман“, „Поборническа“, „Медникарска“, „Колю Гайтанджията“ и др. около Самоводската чаршия и „Варуша“. С каменни плочи се застилат тротоарите и се оформя отводнителна система. Предвидено е и запазване и пренареждане на калдъръма по старинните улички ул. „Генерал Гурко“, ул. „Колю Фичето“, „10 февруари“, „Пролет“, „Митрополит Панарет Рашев“, „Александър Добринов“, „Ефрем Попхристов“, „Д-р Алберт Лонг“, „Максим Райкович“, „Шейново“, „Силвестър Пенов“ и др. С пари по проекта се обновяват и градинките в подпорни стени и зелени площи, които живущите са създали. Създават се и много нови.

ПЪЛЕН РЕМОНТ Е ПЛАНИРАН И ЗА САМОВОДСКАТА ЧАРШИЯ. Създават се и ниши за съдове за смет, съществуващите паркинги се оформят с цветни камъни, а в празните пространства се оформят нови. Обновление е планирано и за няколкото улици, които са разположени на стъпала в околността. Съществена част на проекта са и двете панорамни площадки, които се намират в съседство на ул. „Стефан Стамболов“. Те се оформят като кътове за отдих с пейки и богато озеленяване.

Стилян НАЙДЕНОВ

12 коментара за “С 10,3 млн. лв. сменят облика на старата част на Велико Търново

 • 05.05.2017 в 12:43
  Permalink

  Паркинга на ул.“Крайбрежна“ е абсолютна простотия! То и сега го има, но не ми е ясно как ще накарате туристите да спрат там и да се катерят поне до Баждарлък за да се разходят из старата част на града.Ще стане като прословутия площад пред входа на Царевец – на прав път завой , спирка на автобус №20 и отделно автобуси с туристи, които уж трябваше да спират на същият този паркинг на ул.“Крайбрежна“! Градинката пред Конака като я гледам на проекта от градинка ще стане тротоар! И колко ли други не показани проекти ще са безсмислени? Явно още мноооого пари има за крадене и си има и начини! Жалко за града!

  Отговор
 • 05.05.2017 в 17:07
  Permalink

  И какво му е жалкото, Никоров? Сега в момента понеже е цъфнало и вързало ли? Градинката пред конака отдавна е саморасла джунгла пълна с боклуци с разбита настилка и неработеща чешмичка…може би трябва да остане в този си вид ли? Или разбитите тротоари с хлопащи плочки заслужават възхищение и може би трябва да си останат в този си вид?!? Въобще старият град заслужава тази инвестиция понеже той генерира туристическият поток а не панелните спални комплекси.А ако говорим наистина за „пълна простотия“ , както се изразявате е че инвестиции в инфраструктура там не са правени от над 30 години за сметка на останалата част от града.Ами крайно време е!Останалото са празни приказки и словоблудства.

  Отговор
 • 05.05.2017 в 19:47
  Permalink

  Мащабна простотия. Защо да се сменя обликът, оставете го автентичен .

  Отговор
 • 05.05.2017 в 21:26
  Permalink

  Вице, не е жалко, ако парите наистина отидат за това, за което са предназначени. Но ако не отидат, а голяма част се просто загуби, за това е жалко. Ще е прекрасно, ако старата част получи нов облик, но как да повярваме, когато виждаме как се работи нескопосно, виждаме вече направени тротоари на какво приличат , как няма надзор, и как парите потъват някъде си. Пример подпорната стена на Янтра, за да не прелива, само тоя пример е достатъчен. Колко пари отидоха там без резултат. Но така става винаги с пари неспечелени , а „усвоени“. Не боли никого. Не интересува никого. Дано тоя път се усвоят за благото на града ни. Дано.

  Отговор
 • 05.05.2017 в 23:58
  Permalink

  Проекта е впечатляващ и ако се изпълни добре ще промени самочувствието на всеки родолюбив Търновец. А простаците те винаги ще виждат просташки и ще мислят просташки . Срешу мързела и простотията лек няма.

  Отговор
 • 06.05.2017 в 2:10
  Permalink

  To hubavo, ama kak ne vidqh edna duma napisana za groznite razvalini i suboreni stari sgradi tam, koito „posreshtat“ turistite, ili pak po star obichay shte se pravim , che pravim neshto, i sled mesec zapochvame otnovo da rushim, za da pravim remonti na suboretini, za koito nqma koy v tozi grad da iniciira promqna na zakon ako se nalaga, za da se grizhi obshtinata za tqh, a ne da si izmivame rucete s opravdaniq, che sobstvenicite bili po sveta i neotkrivaemi !!! No….zashto da ne razkopaem posred lqto tochno tam grada…… i nali trqbva nqkoy pak da „usvoi“ edni pari…..

  Отговор
 • 06.05.2017 в 10:01
  Permalink

  Добре ще е, ако се изпълни добре, а не като площада на входа на Царевец с китайските материали…………… Трябва да се помисли и за опазването, защото шепа наркомани и гамени потрошиха чешмата , беседката и пейките в парк „Акация“!!!….

  Отговор
 • 07.05.2017 в 15:14
  Permalink

  Не знам дали става дума за стария паркинг на ул. Крайбрежна или за изграгдането на нов в подножието на Балдуиновата кула… но смятам, че районът на Френхисар е най-топлото, слънчево и уютно място в старата част на Търново и е подходящ единствено за парк за отдих и разходки на жителите и гостите на града – със съответните детски площадки, велоалеи, пейки, атракции, сувенирни магазини и места за кафе.

  Отговор
 • 21.05.2017 в 10:26
  Permalink

  Скоро разбрах за ремонта на улиците,които са в района на стара болница и са павирани,а не калдъръм.Ремонта щял да включва пренареждане на паважа и подравняване на основата…Това мили управници не е ремонт,а усвояване на едни средства.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!