Тютюнопушенето отслабва действието на защитаващ артериите ген

Учени установиха, че тюнопушенето влияе върху генна вариация, която има защитен ефект срещу натрупването на плаки в артериите, предаде Франс прес. Така тютюнопушенето увеличава риска от сърдечносъдови заболявания.
Много хора притежават гена ADAMTS7, който потиска ензим, замесен в атеросклерозата. Тютюнопушенето обаче премахва този защитен ефект.
Откритието ни навежда на мисълта, че терапии, които целят да се неутрализира ензимът, биха имали благотворен ефект за пушачите и за всички хора с увеличен риск от сърдечносъдови болести, поясниха учените от Колумбийския университет в Ню Йорк.
Смята се, че тютюнопушенето е виновно за 20 на сто от случаите на коронарна болест и е свързано с около 1,6 милиона смъртни случая годишно в света. Досега обаче механизмът, чрез който то допринася за сърдечносъдовите болести, не бе изяснен.
Учените анализирали генетични данни за над 140 000 души, участвали в 29 предишни изследвания. Резултатите показали, че една-единствена промяна в ДНК на хромозома, намираща се близо до генната вариация, която е отговорна за производството на въпросния ензим в кръвоносните съдове, понижава с 12 на сто риска от сърдечносъдови болести сред непушачите. Но за пушачите, които притежават същата генна вариация, рискът намалява с едва 5 на сто.
Получените резултати са голяма крачка напред към разгадаване на пъзела, свързан с връзката между гените и околната среда, отбелязаха учените
Резултатите от изследването са публикувани в Circulation.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.