martineli

martineli

Нощта на литературата в София ще започне с Поезиомат

С Поезиомат или т. нар. джубокс за поезия ще бъде открита софийската Нощ на литературата. С включването на инсталацията на 10 май в 17.00 часа пред “ЧитАлнЯта” в Градската градина ще бъде дадено началото на тазгодишните литературни четения, съобщиха от Чешкия център у нас.
След Прага, Киев, Лондон, Москва, Венеция, Ню Йорк, Поезиомат вече ще има и в София. Целта му е да позволи на хората да се докоснат до художествената литература в градска среда – избират стихотворение, натискат копчето и слушат записа. В София проектът е подкрепен от Столичната община, като част от Календара на културните събития за 2017 г. и е в рамките на ежегодно организираната Нощ на литературата. В него стихотворения са подали 19 представителства на европейски страни в България, които също са поканени за първото включване на Поезиомата.
Общо двадесет партньора ще представят през 2017 г. откъси от преведени на български език произведения на съвременни европейски автори. Това са посолства и културни институти на европейски страни, Представителството на Европейската комисия в България и Фондация “Детски книги”.
Тази година Нощ на литературата е на 10 май от 18.00 до 22.00 часа и ще се състои в дванадесет български града – Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен.
Нощта на литературата е международно събитие, което цели да популяризира съвременни европейски автори. Във всеки от участващите градове се организират интересни за четене места, където в ролята на четци влизат популярни личности – актьори, радио- и телевизионни водещи, музиканти и др.
За шести пореден път България ще бъде част от четящите в цял свят страни. Тази година слушателите имат възможност да чуят немска, английска, исландска, литовска, унгарска, португалска, испанка, италианска, ирландска, македонска, норвежка, полска, руска, белгийска, румънска, финландска, швейцарска или чешка поезия и проза.
В София ще бъдат подготвени 20 “читателски гнезда” в периметъра около ул. “Г. С. Раковски”. Ще бъде подготвена брошура с информация за откъсите и техните автори, имената на преводачите и четците, карта с местоположението на читателските гнезда. Традиционно ще се събират печати, а в края на вечерта ще се разиграе томбола.

Източник: БТА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *