Новини

Петко Казанджиев от ПМГ първи на международен турнир в Москва

ЕДИНАДЕСЕТОКЛАСНИКЪТ ОТ ПРИРОДО-МАТЕМАТИЧЕСКАТА ГИМНАЗИЯ „ВАСИЛ ДРУМЕВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПЕТКО КАЗАНДЖИЕВ СПЕЧЕЛИ ПЪРВО МЯСТО във финалния кръг на международното състезание „Математика и проектиране”. Състезанието ce пpoвeждa зa 11-и път и домакин на световния конкурс е столицата на Русия Москва.

Петко е успял да впечатли международното жури с проекта си „Експонента на Хърст във фондовите борси”. С тази си разработка търновският ученик е участвал в направлението „Математиката като наука”, където са се състезавали най-много проекти на ученици от целия свят – над 25. Петко Казанджиев е бил единственият представител на България, нямало е българин и в журито, което прави победата на тийнейджъра още по-ценна.

Търновецът е получил златен медал и диплом за първото си място в най-тежката категория. Той участва във финалите на международния турнир вече за трета поредна година. През 2015 г. стана трети в категория „Защита на информацията”, а миналата година получи сребърен медал в категорията „Математиката като наука”. Той работи под научното ръководство на своите учители Цеца Байчева и Кинка Кирилова-Лупанова.

Петко вече е във Велико Търново и е започнал да се подготвя за кандидатстване. Въпреки че е само в 11-и клас, тийнейджърът трябва да събере всички документи и да разпрати формуляри във всички университети, в които иска да учи.

Четири висши училища в Лондон си е избрал Петко Казанджиев – „Импириъл Колидж“, „Юнивърсити Колидж“, „Лондон скул оф икономикс“, „Кингс Колидж“. Ще подаде обаче документите си и в Оксфорд, както и в университета в Ню Йорк в САЩ. „Все повече ми се иска да замина за САЩ, ако ме приемат там, но понеже пък искам да се занимавам с финанси, ако ме приемат в Икономическото училище в Лондон, ще уча там. Това е може би най-добрият университет в света в тази област”, признава Петко.

С. БОЯНОВА

One thought on “Петко Казанджиев от ПМГ първи на международен турнир в Москва

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *