5 четения

В „Театъра на въобразените светове“ води зрителите 25-ият Международен театрален фестивал „Варненско лято“

„Театърът на въобразените светове“ е мотото на 25-ия Международен театрален фестивал „Варненско лято“, който ще се състои от 1 до 11 юни във Варна. В програмата на най-голямото международно събитие за сценични изкуства в страната са 41 заглавия, научи БТА от организаторите.
Юбилейното издание кани на наситено пътешествие сред множество „въобразени светове“ – такива, каквито само изкуството на театъра може да създаде, за да доизмисля, да наблюдава отдалеч и да продължава да променя реалността.

Девет са спектаклите в основната
българска селекция на фестивала

Девет са спектаклите в основната българска селекция на фестивала. Тя продължава традицията, поставена още от първото му издание през 1993 г., да извежда значимите постижения на националната сцена през актуалния сезон. С тези девет заглавия постановките в основната българска селекция на театралния фестивал „Варненско лято“ стават общо 203 през целия четвърт век от неговото съществуване.
„Името“ от Матийо Делапорт и Александър дьо Ла Пателиер е носител на наградата „Икар – 2017“ за най-добър спектакъл. Режисьорът Здравко Митков поставя в Сатиричния театър „Алеко Константинов“ успешната съвременна френска комедия с актьорите Михаил Билалов, Николай Урумов, Ана Вълчанова (номинация за „Икар – 2017“ за поддържаща женска роля) и други. В представлението на семейна вечеря сред шеги и невинни игри едно име разбужда спор, в който излизат деликатни теми и познати предразсъдъци.
Новата френска драматургия намира място във фестивалната програма и с пиесата на световноизвестната Ясмина Реза „Богът на касапницата“ от афиша на Народния театър „Иван Вазов“. Постановката на Антон Угринов събира актьорски квартет от висока класа – Александра Василева, Владимир Карамазов, Радена Вълканова и Юлиян Вергов, с номинации за наградата „Аскеер – 2017“, включително за най-добър спектакъл.
Народният театър присъства във фестивалната селекция с още едно заглавие – „Ничия земя“ по сценария на известния филм на босненския режисьор Данис Танович, носител на „Оскар“, „Златен глобус“ и други. Стоян Радев открива актуалното звучене на история от войната в бивша Югославия. Той я превръща в реалистичен и вълнуващ разказ за това как човешката близост става жертва на обществените конфликти и дали именно тя не е силата, която може да ги надделее. Филип Аврамов и Валери Йорданов имат колективна награда „Икар – 2017“ за водеща мъжка роля за представлението.
За близкото и по-далечното минало говори и спектакълът на Театралната работилница „Сфумато“ „Светлото бъдеще на битака“ на Иван Добчев – театрална версия на книгата „Време секънд хенд“, за която беларуската авторка Светлана Алексиевич получи Нобеловата награда за литература миналата година. Книгата събира интервюта на „жертви и палачи“ по време на разпада на Съветския съюз и възникването на нова Русия. Постановката се стреми да разкрие истината за едно противоречиво време, навлизайки и в непроницаемите страни на човешката природа.
В дебрите на човешкото съзнание навлиза и представлението „Еквус“ на Стайко Мурджев, едно вече доказало се име от най-новото поколение български режисьори. Той поставя в Младежкия театър „Николай Бинев“ знаменитата пиеса на Питър Шафър, която подобно на детективски разказ разгръща историята за един психиатър и неговия млад пациент. Мурджев прави поетичен съвременен прочит на „Еквус“ с участието на Малин Кръстев. Спектакълът е с номинации за „Аскеер – 2017“ за поддържаща женска роля – на Станка Калчева, за музика, режисура и най-добро представление.
В българската селекция попадат също интимното камерно представление „Една нощ с теб“ на Красимир Спасов с участието на Стефка Янорова (номинация за „Икар – 2017“) и Георги Кадурин, както и хитът на Варненския театър „Влюбеният Шекспир“ – първата сценична адаптация у нас на известния филм на режисьора Джон Мадън, отличен със седем награди „Оскар“. Постановката на Пламен Марков преплита герои, реплики и сюжетни похвати от пиеси и сонети на Уилям Шекспир, а за пищните исторически костюми Мира Каланова е номинирана за „Аскеер – 2017“.
Още две важни адаптации са в основната селекция на театралното „Варненско лято“. Едната е първата театрална версия на сцената на Театър „София“ на може би най-четения роман на всички времена – „Анна Каренина“ от Лев Толстой, за която Николай Поляков получи „Икар – 2017“ за режисура.
Другата адаптация е първият български вариант на знаменития бродуейски мюзикъл „Авеню Q“ в Столичния куклен театър, поставен от американския режисьор Уест Хайлър съвместно с български екип и със специалното участие на певеца Рафи Бохосян.

За първи път се представят жанрове –
световно нематериално културно
наследство – „пекинска опера“ и фламенко

Юбилейно, международната програма на фестивала включва осем представления от три континента. Така общо през годините фестивалната публика ще е видяла 170 постановки от 38 държави.
За първи път форумът ще представи два жанра, причислени от ЮНЕСКО към световното нематериално културно наследство – традиционния китайски театър, наречен „пекинска опера“, в който е пресъздадена Шекспировата трагедия „Макбет“ под заглавието „Ужасената душа“, и съвременния фламенко спектакъл „Desplante“ с новата звезда на испанския танц Едуардо Гереро. Второто заглавие ще бъде представено съвместно с Международния музикален фестивал „Варненско лято“.
Двата фестивала се обединяват отново и за сателитната прожекция на спектакъла от Метрополитън опера в Ню Йорк – „Травиата“ от Верди с българската оперна прима Соня Йончева.

Другият юбилей на „Варненско лято“ е
10-годишнината на програмата „Шоукейс“

Празничното фестивално издание отбелязва още един юбилей – 10-годишнината на програмата „Шоукейс“, която започна през 2008 г. заедно с фондацията „Арт офис“ – за представяне на съвременния български театър и танц пред международната публика и насърчаване на професионалния обмен. До днес програмата е показала пред десетки специални гости от цял свят 64 български продукции, намерили своята публика и извън страната.
Специално за фестивала ще гостуват постановки на едни от успешните и на международната сцена български режисьори, участвали още в първото издание на програмата и представящи се пред пълни салони и до днес. Това са „Жули, Жан и Кристин“ по „Госпожица Юлия“ на Аугуст Стриндберг на Маргарита Младенова в Театралната работилница „Сфумато“ и романтично-абсурдистката пиеса „Валентинов ден“ на съвременния руски драматург Иван Вирипаев, която Явор Гърдев постави през 2008 г. с Жорета Николова, Светлана Янчева и Валентин Ганев.
Много специални събития – творчески срещи, представления на открито, ученически и студентски спектакли и други, са посветени на инициативата „Варна – Европейска младежка столица – 2017“.
Международният театрален фестивал „Варненско лято“ се организира от фондацията „Виа фест“, със сътрудничеството на Министерството на културата, община Варна и Българската асоциация за театър, в партньорство с фондацията „Арт офис“ и с подкрепата на фондацията „Америка за България“ и ОББ.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *