205 четения

Златарица чества празника на града

С ТЪРЖЕСТВЕНА СВЕТА ЛИТУРГИЯ В ЦЪРКВАТА „СВ. НИКОЛАЙ МИРЛИКИЙСКИ“ ЗАПОЧНА ВЧЕРА ПРАЗНИКЪТ НА ЗЛАТАРИЦА. За 19-и път празнуват златарчани в Деня на победата и в Деня на Европа. „На 9 май 1950 г. френският външен министър Робер Шуман написва своята декларация за Обединена Европа. Пет години по-рано Съветският съюз слага край на Хитлерова Германия. Това са две знакови дати, благодарение на които ние днес сме тук, за да честваме нашия празник. През тези години ние се лутахме между Европа, СССР, Русия, между Запада и Изтока. И може би забравихме, че имаме България, че имаме нашата Златарица. България, която е разпокъсвана както от Запада, така и от Изтока, губила своите територии, но 1300 години вече ни има. В ден като този трябва да си дадем ясната сметка дали сме достойни да се наречем добри българи, дали сме направили нещо за нашите семейства, за нашия град, за нашата държава, дали сме възпитали правилно децата си“, каза в словото си кметът на община Златарица Пенчо Чанев.

Петър Влахов получава отличието си от кмета на Златарица Пенчо Чанев.
Петър Влахов получава отличието си от кмета на Златарица Пенчо Чанев.

Той връчи и плакетите на новите почетни граждани на Златарица. Майсторът строител Георги Георгиев, посмъртно, и историкът и краевед Петър Влахов получиха тази титла и признанието на своите съграждани.

С двустранен плакет с емблемата на Златарица беше отличен посмъртно Георги Георгиев – човекът, построил храма на Златарица – църквата „Св. Николай Мирликийски“. Майстор Георги, както го наричат и до днес в града, е роден през 1843 г. и е живял на границата на две епохи. Той е построил църквите в Златарица, Елена и в Разпоповци, направил е и много иконостаси. Умира през 1926 г., като почти до последния си дъх е продължавал да гради храмове.

Учителят, историкът и краеведът Петър Влахов беше удостоен с едностранен плакет с емблемата на Златарица за заслугите си в обществено-културната си дейност за общината. Той е автор на четири книги за Златарица и на един документален филм за града, в който живее и работи. В момента подготвя още една документална лента за Златарица.

Петър Кирчев на първата си самостоятелна изложба.
Петър Кирчев на първата си самостоятелна изложба.

Народният представител доц. Милен Михов, кметовете на Горна Оряховица и на Елена инж. Добромир Добрев и инж. Дилян Млъзев, зам-.кметът на Павликени Анастасия Вачева бяха сред официалните гости, които се включиха в празника на Златарица. След тържественото издигане на знамената на България, Европейския съюз и на Златарица те разгледаха и изложбата на 17-годишния златарчанин Петър Кирчев. Десетокласникът, който в момента учи в Националната гимназия за приложни изкуства в Трявна, показа графични рисунки, сувенири от дърво, пластики и дърворезби. Сред експонатите беше и изработеният от тийнейджъра герб на Златарица. „Това е копие на дърворезбата, върху която преди няколко месеца направих герба на моя роден град. Подарил съм оригинала на кмета и веднага след това направих още една такава дърворезба, за да имам спомен“, разказва младежът. Той показва и икона на св. Трифон, която направил за 50-годишния юбилей на баща си, както и специалния часовник – подарък за майка му.

Празникът в Златарица продължи с изпълнения на местните състави, както и с гост-музикантите от Унгария и Дания. Вечерта на площада беше концертът на народния изпълнител Здравко Мандаджиев. Денят завърши с празнични илюминации.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *