3 четения

Любовта помирила две китайски селища след вековно съперничество

Две селища в източната част на Китай са разделени от река, широка едва 1 метър, но съперничеството им датирало от поне три века, докато на него не сожила край любовна история, предаде Франс прес.
Ушан и Юепу в провинция Фуцзян са с общо 7500 жители. В двете селища битува странна традиция – забранени са браковете с жител или жителка, която живее от другата страна на реката.
„Никой не си спомня откога датира тази забрана за сватби, знае се само, че преди около 300 години е имало борба за правото да се ползва вода от реката“, разказа секретарят на Китайската комунистническа партия в Ушан Ван Хундун. Противопоставянето донесло след себе си прокоба – бракът с жител/жителка от другото селище носи нещастие.
„Борба имаше и преди около 40 години във връзка с гробище. Впоследствие напрежението спадна, особено през последните 10 години. Построихме заедно завод за производство на обувки и взаимоотношенията сред младежта в двете селища бяха много добри“, допълни Хундун. Забраната обаче останала, докато момиче от Юепу не се влюбило в момче от Ушан преди около три години..
„Семействата им се противопоставиха на сватбата заради прокобата. Старите хора действително вярваха в нея“, поясни Хундун. За да избягнат лошата съдба, младоженците трябвало да напуснат Фуцзян и да се установят в друга провинция. През 2015 г. младата двойка се върнала по родните места, за да чества сватбата си в дома на младоженеца. Семейството на младоженката обаче не присъствало на честването. Когато по-късно младоженката родила две прекрасни момчета, жителите на двете селища в края на краищата престанали да вярват в прокобата.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *