5 четения

Скоростта е виновна за един от всеки три смъртни случая при пътни инциденти

Скоростта е виновна за най-малко един от всеки три смъртни случая при пътнотранспортни произшествия в света, се казва в доклад на Световната здравна организация (СЗО), публикуван във връзка със Световната седмица на ООН за пътна безопасност (8-14 май), предаде Франс прес.
„Тази тенденция не се е променила през последните няколко години“, заяви говорителката на СЗО Лора Сминки. С доклада се лансира кампанията „Спасете човешки животи – „Намалете скоростта“.
Стотици инициативи за привличане на общественото внимание са планирани край училища в РЮА, Бразилия и Китай, в частност в страни с ниски и средни доходи, където смъртоносните пътни инциденти са най-многобройни.
„Скоростта е в основата на глобалния проблем, свързан с пътнотранспортните произшествия – заяви генералният директор на СЗО г-жа Маргарет Чан. – Ако страните се заемат с този основен риск, ще извлекат бързо полза от по-сигурните пътища, независимо дали става дума за спасени човешки животи, предпочитанието да се кара велосипед или избора да се ходи пеш, като се има предвид, че карането на велосипед и ходенето пеш имат траен ефект върху здравето.“
От СЗО са установили, че 5-процентното намаляване на средната скорост може да доведе до 30-процентно ограничаване на смъртоносните пътни инциденти.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *