15 четения

Стратосферният соларен самолет „Солар стратос“. осъществи първия си тестов полет

Първият соларен самолет, предназначен за полет в стратосферата, осъществи своя дебютен тестов полет на ниска височина, съобщава Франс прес.
Летателният апарат „Солар стратос“ излетя от летището на военновъздушната база Пайерн, пилотиран от Дамиан Ишие. Полетът е бил с продължителност 7 минути на височина 300 метра. Тестът е преминал успешно.
„Солар стратос“ ще бъде първият пилотиран соларен кораб, който ще лети на височина 25 хиляди метра. Летателният апарат е с дължина 8,5 метра и размах на крилете 24,8 метра. Масата му е 450 килограма и той е покрит с 22 квадратни метра слънчеви панели, осигуряващи автономен полет в продължение на 24 часа. Швейцарският приключенец Рафаел Домжан, автор на проекта, смята да извърши първия стратосферен полет през 2018 година.
На 25 километра височина могат да се видят звездите посред бял ден и извивката на Земята, но тук температурите са от порядъка на минус 75 градуса по Целзий и атмосферното налягане е само 5 процента от нормалното. Заради изискванията за лекота „Солар стратос“ няма да бъде херметизиран и пилотът ще носи костюм на астронавт, действащ на слънчеви батерии – също световна иновация. Полетът в стратосферата ще трае над 5 часа – 2,5 часа изкачване, 15 минути на четири очи със звездите и след това около 3 часа приземяване.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *