7 четения

Учени установиха защо мъжете винаги мислят че са прави, дори когато грешат при спорове

Американски учени откриха връзка между високите нива на тестостерон и склонността на мъжете да упорстват и да мислят, че са прави по време на спор, дори когато грешат, съобщи „Дейли мирър“.
„Това, което открихме, беше, че групата, стимулирана допълнително с тестостерон, по-бързо взима прибързани решения при трудна за отсъждане ситуация, когато първоначалното предположение обикновено е погрешно“, обясни професорът по поведенческа икономика Колин Камерър, който е част от екипа.
„Тестостеронът или потиска процеса на умствена проверка на работата на човек, или подсилва интуитивното усещане, че определено е прав“, добави той.
За целите на изследването учените разделиха участниците в две групи, като в едната хората приеха допълнително тестостерон. След това доброволците трябваше да решават математически задачи. Онези, които бяха допълнително стимулирани, имаха по-голям процент грешни отговори – с 20 % повече от другата група.
Доброволците, които преминаха тестостеронова стимулация, сигнаха до неправилните отговори по-бързо и, след като им беше съобщено, че грешат, отне известно време да стигнат до верните резултати. Но вината не е тяхна, цитира изданието.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *