102 четения

Великотърновска фирма напредва със строежа на 540 м тунел към Шипка

„Пътни строежи ВТ“ работи по проекта за 92 млн. лв.

НАЙ-ГОЛЯМАТА РЕГИОНАЛНА ПЪТНОСТРОИТЕЛНА КОМПАНИЯ – ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА „ПЪТНИ СТРОЕЖИ ВТ“, УСИЛЕНО напредва с изграждането на 540-метров тунел под Бакойския баир в Габрово, в близост до Узана. Именно тук ще основният подход към бъдещия тунел под Шипка. По данни на Агенция „Пътна инфраструктура“ малкият тунел преди основния се изпълнява по нов австрийски тунелен метод и по-голямата част от прокопаването му ще бъде извършвано с взривни дейности. Вече са направени първите метри от него. Изпълнител на обходния път на Габрово е консорциум ПСВТ, в който са: „Хидрострой“ АД, „Пътни строежи – Велико Търново“ АД, „Пътинженерингстрой – Т“ ЕАД. Договорът за строителство е за 92 940 000 лв. с ДДС.

Тунелът ще има една тръба с две ленти за движение по 3.75 м, две водещи ивици по 0.5 м и тротоари по 0.75 м. Очаква се изграждането му да продължи около 250 работни дни, като изпълнителят ще работи паралелно от двете страни на съоръжението.

Третият етап от общо пет при изграждането на обходния път на Габрово, където „Пътни строежи ВТ“ работи, е изцяло ново строителство и включва 5 км нов път, два пътни възела – „Чехлевци“ и „Дядо Дянко“, както и четири моста.

ОБХОДНИЯТ ПЪТ НА ГАБРОВО Е ЧАСТ ОТ ТРАНСПОРТЕН КОРИДОР, В КОЙТО И ВЕЛИКО ТЪРНОВО УЧАСТВА. Става дума за трансевропейски транспортен коридор ІХ Букурещ – Русе – Димитровград – Александруполис.

С. МАРИНОВ

Сн. АПИ

Един коментар за “Великотърновска фирма напредва със строежа на 540 м тунел към Шипка

 • 14.05.2017 в 8:10
  Permalink

  След време ще се отчете като грешка че не се прави комбиниран тунела,
  би било много по изгодно за страната ни тунелът да има и железопътна инфраструктура, по този начин се избягва катеренето на влаковете до гара Кръстец и обратното спускане в която и да е посока.
  Това би било възможно най кратката връзка на северна с южна България по железен път, както за пътническите така и за товарните железопътни превози.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!