68 четения

В Бяла черква и Мусина отбелязаха 141 г. от Априлското въстание

92 ВЕНЕЦА ПРЕД ПАМЕТНИТЕ ПЛОЧИ НА ГЕРОИТЕ ОТ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ ПОСТАВИХА УЧЕНИЦИТЕ ОТ ОУ „БАЧО КИРО“ В ГРАД БЯЛА ЧЕРКВА. Всяка пролет на 11 май ОУ „Бачо Киро“ в Бяла черква отбелязва своя патронен празник. Многобройни и впечатляващи за малкия град са празничните инициативи. Най-атрактивна обаче остава традицията по изработването и поднасянето на венци на всичките 92 паметни плочи в града, поставени там, където някога са живели въстаниците от четата на Бачо Киро и Поп Харитон.

Тържествата за празника на град Бяла черква продължиха с ученически крос „Бачо Киро“ на площад „11 май“, откриване на художествени и документални изложби в Исторически музей – Бяла черква, концерт с участието на Райко Кирилов и велика вечерня с панихида за загиналите въстаници в църквата „Св. Димитър“. Късно вечерта преминаха възстановката на събитията и факелно шествие. Денят завърши с тържествения митинг заря на площад „11 май” с участието на НВУ „Васил Левски“.

venci (2)В ПАВЛИКЕНСКОТО СЕЛО МУСИНА ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗАХА 141 ГОДИНИ ОТ ИЗБУХВАНЕТО НА АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ И ИЗЛИЗАНЕТО НА ЧЕТАТА НА ПОП ХАРИТОН ЗА ДРЯНОВСКИЯ МАНАСТИР. Празникът се е превърнал в традиция, защото почти всяка къща е дала жертви в борбата. След освобождението на с. Мусина на 7 май 1877 г. в църквата „Св. Параскева” е отслужвана панихида и всеки дом, който е дал жертви, е колел агне. По-късно тази панихида е превърната в честване.

Празникът започна в центъра на селото с поднасяне на венци пред паметника на Поп Харитон, след което следва факелно шествие до Паметника на загиналите във войните в южния край на селото. Там тази година РК „Традиция” – Трявна и Бяла черква, отдадоха почетни караули, а архимандрит Георгий отслужи заупокойна молитва. След това празникът продължи в центъра на селото с концерт и илюминации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!