4 четения

Жените са по-разтревожени от бедността, отколкото мъжете

Учени от университета на Кембридж установиха, че бедността поражда повече безпокойство у жените, отколкото у мъжете, съобщи в. „Индипендънт“. Откритията бяха публикувани в сп. „Бритиш медикъл джърнъл“.
За представителите на нежния пол, които живеят в по-необлагодетелствани райони, вероятността да изпитват тревога е с над 60 % по-голяма, отколкото при онези, живеещи в по-богати райони.
Нивата на тревожност при мъжете почти не се влияят от местоживеенето им.
Изследването беше проведено в периода 1993-2000 година сред 21 хиляди човека, живеещи около Норич в Източна Англия. Участниците бяха на възраст над 40 години. Експертите установиха, че една от всеки 40 жени и един на всеки 55 мъже страдат от тревожно разстройство. Но дамите от най-бедните райони са с 60 % по-засегнати, отколкото жените от по-заможни места.
Специалистите предположиха, че по-бедните жени страдат от безпокойство, защото сред тях има повече самотни майки. Дори когато имат партньори, те се опитват да съчетаят грижите за децата с често оскъдно платена работа.
Резултатите от проучването са доказателство, че за преодоляване на проблема с тревожното разстройство, е необходимо да се вземат предвид половите различия и районите, в които хората живеят.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *