11 четения

За да се откажем от кафето е достатъчно да изкачваме стълбите на бегом

Американски учени посъветваха кафеманите как най-лесно да се откажат от прекомерната консумация на ароматната напитка – като изкачват на бегом стълбите, пред които се изправят, пише сайтът Лайф.
Порталът цитира изследване на професора по кинезиология Патрик О’Конър от университета в Джорджия. Екипът му предлагал на студенти вместо традиционните ободрителни сутрешни чашки кафе да бягат по стълбища. Оказало се, че методът работи. Само 10 минути бягане било достатъчно, за да спадне кофеиновият глад на доброволците. Сред участниците в изследването била констатирана по-голяма бодрост, по-голяма мотивация в обучението, като те станали и значително по-внимателни.
Подобен ефект може да се получи и при плуване в басейн, твърди Патрик О’Конър. Но не всички студенти разполагат с достатъчно време, за да ходят на плуване редовно сутрин. А достъпът до стълби е много по-лесен в офисите и в университетите.
О’Конър изтъква, че в кенче кока кола се съдържат 42 милиграма кофеин, а в чаша капучино, два пъти повече, 77 мг. Ученият твърди, че взимането на стълбите на бегом може да замени и двете напитки.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!