Раците със счупени черупки са по-слаби физически, но водят люта битка за нов дом

Не са важни размерите на рака отшелник, а как е счупена черупката му, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.
Те навеждат на мисълта, че ракът отшелник със счупена черупка цени много повече здравата раковина от онзи, чиято черупка е непокътната. Следователно раците със счупени черупки се борят по-агресивно за нов дом.
Когато търси нова раковина, ракът отшелник започва по-агресивно да нанася удари върху черупките на своите съперници. По време на последвалата битка „агресорът“ се опитва да лиши съперника си от неговата раковина.
Предишни изследвания показаха, че ракът със счупена черупка страда от недохранване, бавен метаболизъм и ниски нива на енергия в организма си. Независимо че са в неблагоприятна позиция, „агресорите“ се борят по-енергично от раците, които ще бъдат прогонени от раковините им.
„Продължителните лоши условия за живот в резултат на счупването на черупката изглежда увеличават агресивността, като оказват влияние върху субективната преценка за ресурси, които увеличават мотивацията за борба“, заяви Гийермина Алкарас от Националния автономен университет на Мексико.
В рамките на изследването бе потвърдено, че раците със счупени черупки са по-слаби физически от събратята си със здрави раковини, но компенсират намалената си мускулна маса с повече устрем и енергия.
„Получените резултати хвърлят светлина върху ролята на близкото минало за изхода от битката“, отбеляза Гастон Игнасио Хофре от Тексаския университет Ей енд Ем.
Резултатите от изследването са публикувани в Behavioral Ecology and Sociobiology.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *