Суперапарат в спортния диспансер лекува артроза, болки в гърба и кръста, фрактури и други болежки

НОВ АПАРАТ ЗА ТЕКАР ТЕРАПИЯ РАБОТИ ОТ НЯКОЛКО МЕСЕЦА В МЕДИЦИНСКИЯ ЦЕНТЪР ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И СПОРТНА МЕДИЦИНА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Апаратът има широко приложение и е подходящ за пациенти с артроза, болки в гърба и кръста, мускулни и сухожилни увреждания, фрактури, както и след операции.

„Уредът работи с два вида електроди, които концентрират внесената енергия в различни тъкани. Едните в мускулни и сухожилни, а другите в по-плътните като костите. На това се дължи и мощният му ефект за обезболяване, възстановяване на наранени структури, премахване на отоци“, обясни д-р Румяна Съботинова – управител на центъра.

ТЕКАР терапията първоначално е разработена за профилактика и лечение на травмите при спортисти, но днес намира широко приложение при лечението на пациенти, които не се занимават със спорт. В медицинския център е налична цялата гама на апарати с ниско-, средно- и високочестотни токове. Специалистите извършват и модерна кинезитерапия, включително и с уреди за пасивна гимнастика, което помага за бързо възстановяване на пациентите, разказа още д-р Съботинова. Сред новите придобивки е и апарат от американската фирма Chattanooga, който е последно поколение и съчетава в един уред всички ниско-, средно- и високочестотни токове, има също вакуум и ултразвук. Подходящ е за лечение на остра и хронична болка от различен характер – възпалителни и дегенеративни ставни заболявания, мускулни болки и много други проблеми.

В Медицинския център за рехабилитация и спортна медицина има също специално обзаведена стая за сензорно-интегративна терапия за деца, в която специалистите работят и с новородени. Цветна, забавна и интересна, залата е подходяща за деца на различна възраст.

Използват се специални уреди и интерактивни играчки за целеви игри, както и прийоми за развитие на тактилното чувство и усета за сетивност. Под формата на игра в кабинета се работи за подобряване на общата и фина моторика, за повлияване на мускулния тонус, стойката и походката на децата, работи се и за усъвършенстване на координацията на движенията. В центъра се използват и различни масажни техники и кинезитерапевтични средства – корекционна и дихателна гимнастика, като за постигане на максимален ефект при малките пациенти се прилагат елементи от спорта и занимателни дейности и игри. Именно там много деца са направили първите си крачки, допълни д-р Съботинова.

Весела БАЙЧЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

loading...

4 коментара за “Суперапарат в спортния диспансер лекува артроза, болки в гърба и кръста, фрактури и други болежки

 • 12.05.2017 в 12:52
  Permalink

  Да можеше да се купи и малко заинтересованост у служителите, щеше да е направо страхотно! Няма по-неучтив и апатичен персонал от физиотерапевтите в този диспансер.

  Отговор
 • 12.05.2017 в 15:31
  Permalink

  Сърдечно благодаря на целия персонал за вниманието и грижите, за усмивките им, въпреки че всеки ден се срещат с чуждата болка и я приемат като своя…За това се иска голямо сърце….Браво!

  Отговор
 • 29.08.2017 в 15:53
  Permalink

  Бях стигнала до операция на колянна става и едва ходех, когато физиотерапията на д-р Съботинова ми помогна да преодолея страданието – с два сеанса годишно за пет години се възстанови около 90% от нормалната функция на ставите ми и съм много благодарна за това. Персоналът е също е достатъчно добър, съпоставен с общия дефицит на възпитани и надеждни служители в страната.

  Отговор
 • 25.02.2018 в 10:06
  Permalink

  Платените хвалебствия са антиреклама . Реалността е друга.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *