Феромон информира кои мравки ще станат царици

Учени идентифицираха „феромон принцеса“, който информира колонията мравки, когато ларва ще стане царица, съобщи ЮПИ.
Екип от университета на Северна Каролина изследвал мравки Harpegnathos saltator и установил, че въпросният феромон е отделян, за да ги информира, че ларва ще стане царица.
„Феромони у мравките са изследвани от повече от 50 години – заяви Клинт Пеник от екипа. – Почти всичко, което знаехме по този въпрос, е как възрастни мравки използват феромони, за да комуникират помежду си. Сега за пръв път стигнахме до извода, че ларва произвежда феромони, които влияят върху поведението на колонията.“
Колониите H. saltator отглеждат нови царици по време първите дъждове през лятото. Цариците напускат колониите си, за да се чифтосат с крилати мъжки екземпляри по време на полет и след това създават свои собствени колонии. Учените констатирали, че ако в неподходящо време, например през зимните дни, ларва на мравка информира, че ще стане царица, за нея периодът за чифтосване по време на полет е приключил и тя би използвала безразсъдно ресурсите на колонията. Когато това се случи, ларвате е стресирана от други мравки, за да стане работничка, вместо царица.
Въз основа на наблюдения учените заключили, че ларви на H. saltator предават някои невизуални сигнали на работнички, като от значение е как работничките взаимодействат с идентични ларви. „Работничките могат също да предотвратят превръщането на ларва в царица, ако броят на цариците в колонията е прекалено голям – отбеляза Пеник. – Освен това когато е отделен в подходящото време, „феромонът принцеса“ гарантира, че работничките ще улеснят развитието на следващо поколение царици.“
Учените анализирали слой восък върху кутикулата (обвивката) на ларва на мравка. Те взели проби от восъчния слой върху едри ларви, които ще станат царици, и от този върху по-малки ларви, които ще станат работнички. Оказало се, че химичният състав на отделните слоеве восък е различен. След това восъчен слой от ларва на царица бил прехвърлен върху кутикулата на ларва на работничка. Реакцията на работнички към по-малката ларва на работничка бе като към ларва на царица, отбелязват учените.
Резултатите от изследването са публикувани в Animal Behavior.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *