Времето на 16 май, вторник: Незначителна облачност, до края на седмицата ще се редуват слънце и дъжд с гръмотевици

Вечерта и през нощта ще има незначителна облачност. Ще духа слаб вятър от североизток. Минималните температури ще бъдат между 9 и 12. За района на В. Търново се очаква минимална температура 10 гр. През деня ще преобладава време с незначителна до променлива облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 19 и 22. За В. Търново максимална температура 22. Атмосферното налягане ще се задържи без съществени изменения. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 35.0 гр. през 1969 г., а най-ниската измерена минимална температура е 3.2 гр. през 1981 г. Слънцето ще изгрее в 05 часа и 54 минути и ще залезе в 20 часа и 34 минути. Фаза на Луната: пет денонощия след  пълнолуние.

В сряда облачността ще бъде променлива до значителна, предимно в северозападните и част от централните райони на Северна България с превалявания и гръмотевици. Вечерта облачността ще намалее. Ще духа умерен вятър от североизток. В четвъртък ще преобладава време с незначителна до променлива облачност. Ще духа слаб вятър, предимно от североизток до тихо. В петък преди обяд ще има незначителна облачност и ще бъде почти тихо. След обяд и вечерта ще има променлива до значителна облачност и на много места ще превали и прегърми. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. В събота ще преобладава време със значителна облачност, преди обяд с превалявания и гръмотевици. Вечерта облачността ще намалее. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. В неделя и понеделник ще има значителна облачност с превалявания и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от северната четвърт.

От вторник до четвъртък времето ще се задържи хладно. Минималните температури ще бъдат между 8 и 13. Максималните температури ще бъдат в интервала 19 – 22. В петък се очаква леко затопляне, но сутринта минималните темперратури ще бъдат между 4 и 7. Максималните температури ще бъдат в интервала 22 – 25. От събота до понеделник минималните температури ще бъдат между 8 и 13. Максималните температури ще бъдат в интервала 21 – 24.

Над западните и централни части на Стара планина във вторник ще преобладава време със значителна облачност, след обяд и вечерта над западните части на планината, с превалявания от дъжд и гръмотевици. Ще духа умерен до силен вятър от север-североизток. В сряда облачността ще бъде значителна, с превалявания от дъжд и гръмотевици. Ще духа силен вятър от изток-североизток. В четвъртък и петък преди обяд ще преобладава време с променлива облачност. От петък след обяд до вторник ще има значителна облачност, с превалявания от дъжд и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от източната четвърт. Максималната температура на 1200 м във вторник ще бъде около 11 гр., в сряда и четвъртък ще бъде между 9 и 10. От петък до понеделник максималната температура на 1200 м ще се повишава и в понеделник ще бъде между 15 и 17. На 2000 м температурите през целия период ще бъдат с около 5 гр. по-ниски от тези на 1200 м.

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *