Новини

Фермери от 21 държави учредиха във Велико Търново Съюз на овцевъдите в Европа

Организацията е първата по рода си и членството в нея ще е на географски, а не на политически принцип

НАЙ-ГОЛЯМАТА БРАНШОВА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ОВЦЕВЪДИТЕ НА СТАРИЯ КОНТИНЕНТ БЕ УЧРЕДЕНА В СЪБОТА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Съюз на овцевъдите в Европа създадоха фермери от 21 европейски държави. На кръгла маса за сектора в „Интерхотел Велико Търново“ те поставиха началото на организацията с меморандум за партньорство. Професионалното общоевропейско обединение се създава по инициатива на Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България (НАРМОБ) в рамките на шестото издание на Националния събор на овцевъдите в България (12 – 14 май 2017 г.).

Меморандумът за партньорство при създаването на съюза бе подкрепен от браншови организации от много европейски държави, като официални писма за подкрепа на инициативата бяха получени от овцевъдни организации от Франция и Чехия, а гости на събитието бяха представители от Казахстан и Киргизстан.

НА КРЪГЛАТА МАСА ВЪВ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ОВЦЕВЪДНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ СЕ ОБЕДИНИХА ОКОЛО ИДЕЯТА, че ефективното взаимодействие и партньорство помежду им е възможно само чрез обща политика и действия. Като първа и основна стъпка в тази посока е създаването на Съюз на овцевъдите в Европа. Организацията ще е първа по рода си в Европа и ще е на географски, а не на политически принцип – в нея ще членуват професионални организации, без значение дали държавата е член на Европейския съюз (ЕС), или не. Целта й ще е да отстоява професионалните интереси на овцевъдите в рамките на всяка държава и на целия континент, да ги представлява пред различните европейски структури и да спомогне за запазването и популяризирането на отрасъла. Следващата работна среща на браншовите организации от Европа ще е през декември 2017 г. и на нея ще бъдат окончателно одобрени уставът, структурата и изпълнителните органи на Съюза на овцевъдите. Един от неговите приоритети ще е ефективно участие при разработването на новата общостопанска политика за програмния период след 2020 г. За по-ефективна работа и улесняване на работата с институциите на Европейския съюз новата общоевропейска овцевъдна организация ще разкрие свое представителство в Брюксел.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *