7 четения

4000 изпълнители дойдоха за Старопланинския събор „Балканфолк”

4000 ИЗПЪЛНИТЕЛИ УЧАСТВАТ В ТАЗГОДИШНОТО ИЗДАНИЕ НА СТАРОПЛАНИНСКИЯ СЪБОР „БАЛКАНФОЛК”, КОЙТО ЗАПОЧНА В СЪБОТА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО и ще продължи до 20 май. Празникът беше открит с шествие по главната улица на старата столица. 200 фолклорни състава и индивидуални изпълнители от всички етнографски области в България представят многообразието на българската народна музика и народни танци, каза организаторът на събора Калоян Николов, който е и президент на Европейската асоциация на фолклорните фестивали.

Колективи от Индонезия, Украйна, Турция, Молдова, Беларус, Казахстан, Испания, Македония, Индия, Иран и Унгария ще се изявят на сцената на „Балканфолк”. Те ще вземат участие в Световната купа по фолклор, която се провежда в рамките на събора. Другата съпътстваща проява е Осмият национален шампионат по фолклор „Еврофолк”.

Надпяванията и надиграванията се провеждат в Летния театър в парк „Марно поле”.

Фестивалът и съпътстващите събития са част от музикалните празници „Еврофолк”, които се провеждат под егидата на Европейската асоциация на фолклорните фестивали и с подкрепата на Община Велико Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!