Германка е единственият жител в селото на страховитите цеперански хайдути

Потомък на Бойчо войвода продал къщата му с условие новият собственик да й сложи паметна плоча

СЕЛОТО НА ПРОЧУТИТЕ ЦЕПЕРАНСКИ ХАЙДУТИ – НЯКОГАШНО СТРАШИЛИЩЕ ЗА ВСЕКИ ТУРЧИН В РАЙОНА, ПУСТЕЕ, А ЕДИНСТВЕНИЯТ МУ ЖИТЕЛ СЕ ОКАЗА ГЕРМАНКА. Тя и съпругът й са купили родната къща на Бойчо войвода – най-известния представител на легендарните цеперански хайдути. Немската фамилия Вагнер взела имота в руини, но го е възстановила и прекарва лятото в Цепераните. В договора им за продажба е записано, че пред нея трябва да поставят паметна плоча на хайдутина и борец за национално освобождение, разказа неговият правнук Митьо Бонев. Самият той пък стартира кампания за набиране на средства за издигане на паметник на народните борци. Всички се надяват пустеещото място да привлече още ентусиасти с богатата си история и да получи нов шанс за живот. В близост до къщата на Бойчо войвода е и тази на Богдан войвода. Нейните наследници също й търсят собственик. Малката махаличка Цепераните се намира на около 3 километра вдясно от главния път през прохода Хаинбоаз и официално в нея има само един жител – фрау Вагнер. До къщата й обаче няма нормален път и до нея се стига само с високопроходима машина. Германското семейство вероятно са единствените хора, които идват дотук. Обяснили, че купуват къщата заради историята на махалата и собственика й – Бойчо войвода, който е бил учител на самия Филип Тотю.

Бойчо Цеперански е хайдутувал над 20 години и е участвал с четата си в две руско-турски войни – от 1828-1829 г. и в Кримската.

ПРЕДИ ОСВОБОЖДЕНИЕТО малката обезлюдена махаличка е дала трима знаменити войводи – Бойчо, Богдан и Петър. „Най-известният от тях е моят прадядо – за него има запазени даже няколко народни песни. Историята на селото е проучвана от покойния вече краевед и гъдулар Митю Митев, а преди повече от 45 г. в Цепераните дойдоха журналисти от „Борба“ и помогнаха с архива си, за да се набави информация за къщите на хайдутите“, разказва Митьо Бонев. Неговият прапрадядо Бойчо даже съставил нещо като наръчник и законник на хайдутина, който достига до нас със записките на Филип Тотю. В него се казва, че четата не може да близва алкохол, докато броди из гората, и не трябва да има вземане-даване с жени. Всичко намерено или заграбено се деляло поравно под смъртна заплаха. „Мъка ми е за тази легендарна и борбена махаличка, продадох къщата на войводата, защото вече не мога да се грижа за нея. Новите собственици са я стегнали и сега ще му слагат плоча, както е в договора ни. За мен остава единствено да търся начин да издигнем голям паметник. Бойчо войвода е роден през 1800 г. и е бил убит в сражение с турците през 1856 г. в района на Кръстец“, допълва още той.

И ДОСЕГА ТЪРСЯТ ИМАНЕТО НА ЦЕПЕРАНСКИТЕ ХАЙДУТИ

Четите на Бойчо, Богдан и Петър всявали страх у всеки, който дръзнел да премине Балкана, и често опустошавала богати турски кервани. Намереното хайдутите прибирали на скришни места, защото не могли да отнесат всичко със себе си. Много от закопаните накити и пари после не са потърсвани, тъй като много от четниците са избити или прокудени по далечни земи. Смята се, че несметно богатство разхвърлял край прохода Богдан войвода. „Питат ме постоянно за имането. В Цепераните гъмжеше от иманяри, особено край къщите на Бойчо и Богдан, които са съседни. Искали са ми и книгата на краеведа бай Митьо, за която преди години и „Борба“ помогна. Дали някой е намерил нещо – не се знае“, твърди потомъкът на Бойчо войвода.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. авторът

One thought on “Германка е единственият жител в селото на страховитите цеперански хайдути

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.