Елена Башкирова открива „Софийски музикални седмици“ със Софийската филхармония

Виртуозната пианистка Елена Башкирова открива 48-ия Международен фестивал „Софийски музикални седмици“ със Софийската филхармония на 23 май в зала „България“ от 19.00 ч., съобщават организаторите.
В програмата са произведения от Веселин Стоянов – Празнична увертюра, Бетовен – Концерт за пиано номер 3 и Дворжак – Симфония номер 9. Диригент ще бъде темпераментният Хайме Мартин от Испания, който след дългогодишна музикална кариера като флейтист прави и забележителна кариера на диригент.
Фестивалът е под патронажа на президента Румен Радев. Организатори са Министерството на културата, Столичната община и Софийската филхармония – домакин на музикалните празници.
Билети – на цени от 20 до 50 лв. – за концерта със солистка Елена Башкирова има на касата на Софийската филхармония в зала „България“, в системата на eventim.bg, Билетния център в НДК, „Арена Армеец“, Orange, бензиностанции OMВ, Български пощи и магазини „Технополис“.
Елена Башкирова е „впечатляващ модел за подражание като пианист, който одухотворява всеки звук и го дарява с живот“, пише „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. Родената в Москва изпълнителка е дъщеря на един от корифеите в руската клавирна школа – бележития музикант и педагог Дмитрий Башкиров. Той е и неин преподавател в Московската консерватория „Чайковски“, която пианистката завършва с отличие през 1978 г.
През 1988 г. Елена Башкирова заминава за Израел, където по-късно основава Международен фестивал за камерна музика в Йерусалим и е негов артистичен директор. По думите й камерната музика e душата на музиката. С почти 20-годишна традиция в Израел на този фестивал се представят едни от най-добрите световни камерни състави. С времето форумът се превръща в „пътуващ“ ансамбъл, който неведнъж гостува в Берлин, Париж, Лондон, Виена, Дюселдорф, Ню Йорк и други. Елена Башкирова е основател и на Metropolis фестивал в Берлин.
Хайме Мартин се е посветил на дирижирането едва от пет години, но вече е работил с много престижни оркестри, сред които Лондонския филхармоничен оркестър, Филхармоничния оркестър на Френското радио, Кралския шотландски национален оркестър, Симфоничния оркестър на Сао Пауло, Камерния оркестър в Лозана, Националния оркестър на Лион, Пекинския симфоничен оркестър. От 2013 г. той е артистичен директор на Международния фестивал „Сантандер“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *