66 четения

Изхвърлен на улицата, Веселин Парапанов 11 години води неравна битка за жилище

59-годишният горнооряховчанин търси помощ от президент, двама омбудсмани, съдилища и Комисията по дискриминация

11 ГОДИНИ ПЕНСИОНЕР ПО БОЛЕСТ ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА СЕ ОПИТВА ДА ДОКАЖЕ ПРАВОТАТА СИ ПРЕД ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ ИНСТАНЦИИ В ДЪРЖАВАТА и да закупи държавното жилище, в което е прекарал младостта си, но от което е брутално изгонен през далечната 2006 г.

9-годишният Веселин Парапанов води неравна битка с институциите, а съдбата му е събрана в няколко папки с документи, които мъжът грижливо къта през годините, за да занимава с казуса си различни съдилища, двама омбудсмани и Комисията за защита от дискриминация. Вчера човекът се яви и пред Административния съд във Велико Търново, където а завел жалба срещу решението на въпросната комисия, че не е дискриминиран. Решението ще дойде след около месец…

Сагата започва в началото на август през далечната вече 2006 г. Тогава Парапанов буквално е изхвърлен на улицата от държавния апартамент, в който живее от 1976 г. Изваден е от там след призовка на частния съдебен изпълнител Мария Глушкова с мотив, че обитава стая, хол и кухня неправомерно.

Всъщност апартаментът е даден под наем на бащата на Веселин, който е бил служител на БДЖ в Горна Оряховица. Жилището е строено през 1975 г., а година по-късно там се настаняват бащата на Веселин и самият той – по това време едва 17-годишен. Настанителната заповед е издадена от Локомотивно депо, като титуляр е таткото на Веселин и на нея ясно пише, че става дума за сграда на ул. „Раховец“ N 5, вх. 6, ет. 6, апартамент 18, която се намира в квартал „Пролет“. Бащата умира през 1983 г. и след смъртта му синът, който също работи в БДЖ около 4,5 години, а преди това – в транспортното поделение, част от системата на железниците, остава необезпокояван до 2006 г. в дома. До този момент, поне според него и документите, Парапанов си плаща сметките – наем и консумативи, и дори прави постъпки според Закона за държавната собственост да закупи въпросния апартамент. Няколко дни след като получава съдебно удостоверение от Върховния касационен съд за закупуване на имота, Веселин обаче е изхвърлен от него със санкция на частен съдебен изпълнител. Само че в документа от ЧСИ става дума за апартамент N 16, докато на всички останали документи е видно, че Веско обитава жилище под номер 18!

ВЪПРЕКИ ТОВА МЪЖЪТ Е ИЗГОНЕН НА УЛИЦАТА, А ЦЯЛОТО МУ ИМУЩЕСТВО Е ИЗХВЪРЛЕНО, ИЗПОЧУПЕНО И В КРАЙНА СМЕТКА СТАВА ПРИТЕЖАНИЕ НА МЕСТНИ КЛОШАРИ. Впрочем за драмата с изгонването „Борба“ разказва в свой репортаж отпреди 11 години. Следващите три месеца мъжът буквално живее в… гората в горнооряховския квартал, където успява някак си да си създаде прилични условия. Къпе се или на близката чешма, или у приятели, докато през ноември е настанен в общинско жилище. Първо за срок от десет години, а в момента – за две. Какво ще стане, след като те изтекат, не е ясно, но 59-годишният горнооряховчанин не спира да търси своята правда и да води битката на живота си, която отнема цялата му енергия, а вече и част от здравето му.

В момента Веселин е с 68% инвалидност, а от експертното решение на комисията става ясно, че страда от глаукома. Разчита на месечна пенсия от 163 лв., като за лекарства дава по 25 лв., плаща и режийните на ведомственото си жилище.

„Уморих се да водя битка с цялата съдебна и административна машина, но не мога да оставя нещата така. Умиране има – отказване няма. Не можах да създам и семейство, защото останах толкова години без покрив“, казва мъжът. Той допълва и още няколко странни, по думите му, обстоятелства, свързани с апартамента на БДЖ… Твърди, че въпреки плащането на наема и консумативите, не са му били издавани редовно бележки за тези разходи. Обаче дори и след изгонването му оттам, Веселин продължил да е титуляр на сметките във ВиК и енергото, за което също показва документи. Така според него новият наемател на жилището е всъщност незаконен, затова Парапанов все още не губи надежда, че някой ден ще спечели правото да купи имота.

През годините мъжът е писал до президента Георги Първанов, но от канцеларията му отговорили, че проблемът не е в компетенцията на президентството. Горе-долу със същия успех мъжът отнесъл казуса до институцията омбудсман от времето на Константин Пенчев. Веско три пъти писал до Комисията за защита от дискриминация, където обаче бавели жалбата му, така че накрая тя изтекла по давност, а срокът за това е цели три години! Сега горнооряховчанинът води кореспонденция с новия омбудсман Мая Манолова и като че ли е леко обнадежден. Най-вече защото Манолова го уверила в писмо, че жалбата му до Комисията за защита от дискриминация е неоснователно забавена.

Елена ЧАМУРКОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!