Търновската неонатология отбеляза Световния ден на кенгуру грижата

Отделението по неонатология в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново се включи в световната инициатива на кенгуру грижата, отбелязвана на 15 май. Вчера през целия ден вратите на отделението бяха отворени за родителите, чиито деца са настанени там. В момента в интензивния сектор са настанени 6 новородени, а майките им имаха възможност да ги посетят два пъти в рамките на деня, за да ги кърмят, придружени от бащите.

С включването си в световната инициатива неонатолозите към МОБАЛ заявяват стремежа си да осигуряват най-добрата грижа за своите малки пациенти, в съответствие със съвременните стандарти и препоръки, разказа д-р Кина Николова – началник на отделението по неонатология. Тя припомни, че децата, родени преждевременно и с ниско тегло, се нуждаят от специфични грижи по-дълго време. За това е важно да се помогне за изграждането на връзка с родителите и по-бързата им адаптация.

Общо 385 бебета са родени в търновската болница от началото на годината, като през интензивния сектор са преминали 87 деца.

В МОБАЛ предстои да бъде открита и т.нар. стая тип „кенгуру” за майки и техните новородени в среда, максимално близка до семейната. Това ще става, когато новородените достигнат два килограма и състоянието им позволява да бъдат извън специалната среда на инкубатора.

Според Световната здравна организация кенгуру грижата, която представлява продължителен контакт кожа до кожа между новороденото и неговите родители, се препоръчва за всички бебета, при които това е медицински възможно.

В. ВАЛЕНТИНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.