6 четения

Номинираха Гергана Пенова за приза „Златна ябълка“

ЗА ПРИЗА „ЗЛАТНА ЯБЪЛКА“ В КАТЕГОРИЯТА „ГЕРОЙ НА ДЕЦАТА“ Е НОМИНИРАНА ТЪРНОВКАТА ГЕРГАНА ПЕНОВА, преподавател в ателие „Керамика и изобразително изкуство“ в Младежкия дом в старата столица.

Номинацията е направена от Мая Дикова – Драгошинова, майка на дете, което посещава ателието. А призът се дава на „обикновен човек, направил нещо стойностно за децата“, както е записано в описанието на наградата. Гергана Пенова е основател на ателието в Младежкия дом. Тя работи там вече 14 г. с деца и възрастни. Тази година повече от 80 деца на възраст между 5 и 18 години посещават заниманията и уроците й.

Децата са участвали със свои произведения на изложби в Сърбия, Румъния, Македония, Турция и Германия. Ателието е организатор на творчески прояви за деца, млади хора и техните родители. Освен работата в ателие „Керамика и изобразително изкуство“ в Младежкия дом Гергана Пенова работи с деца от социални институции – Кризисен център в село Балван и Дневен център за деца с увреждания във Велико Търново, и води групи по керамика и изобразително изкуство в детски градини във Велико Търново, пише в номинацията си Мая Драгошинова.

Тази година Гергана Пенова с децата в ателието направи две инсталации с керамични произведения. Червени макове, които са хранилки за птици, украсяват входа на парк „Марно поле“, а само преди няколко дни Гергана и децата й залепиха керамични пеперуди и здравец на фасадата на детска градина „Здравец“ във Велико Търново.

Национална мрежа за децата връчва наградите „Златна ябълка”, за да отличи приноса на публични личности, обикновени хора и организации, които с работата си са допринесли за защита правата на децата и за подобряване на тяхното благосъстояние. Тази година отличията ще бъдат дадени за седми път. Гласуването продължава до 24 май в сайта на националната мрежа http://1june.nmd.bg/#about.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!