11 четения

Португалският белетрист Гонсало Тавареш гостува в София

Португалският белетрист Гонсало Тавареш ще гостува в София. Той ще се срещне със софийската публика на 25 май от 18.00 ч. в литературен клуб „Перото“, а повод за гостуването е първото българско издание на поемата „Пътуване до Индия“, съобщават издателите от „Колибри’.
Книгите на „португалския Кафка“ са преведени в повече от 50 страни. Романът „Йерусалим“ намира място в португалско издание на „1001 книги, които трябва да прочетеш, преди да умреш“ редом с творби на Джон Банвил и Филип Рот.
Главният герой на „Пътуване до Индия“ се казва Блум. Отвратен от Европа с нейната бездуховност и лицемерие, той потегля към Индия, за да търси в тази мистична земя на душата мъдрост и забрава. Отправна и крайна точка на пътуването е Лисабон, откъдето пет века преди Блум тръгва мореплавателят Вашку да Гама, за да открие морски път до Индия. След множество перипетии из големите градове на стария континент – Лондон, Виена, Прага, Париж, героят, или по-точно антигероят в тази пародийно-бурлескова авантюра, пристига в Индия, за да се сблъска със същата бездуховност и лицемерие и да открие, че Изток и Запад говорят един и същ древен език – езика на хищника.
Романът на Гонсало М. Тавареш превръща каноничното пътуване на Запада към бленувания Изток в епопея на разочарованието.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *