Руски учени създадоха робот, който предава тактилни усещания на разстояние

Учени от Тюменския държавен университет създадоха робот, който позволява на свързалия се с него човек не само да види изображение на местността, в която се намира устройството, но и да чуе звуци и да „почувства“ разположените там обекти, предаде ТАСС.
Планирано е технологията да бъде използвана за работа в радиоактивни зони и огнища на химическо заразяване, както и на океанското дъно и в космоса.
„Сътрудници на университета разработиха робот на телеприсъствието. Устройството, кръстено Аватар S, предава звуци, видео изображения и някои сетивни усещания в шлемовете на ползватели, които работят в опасна среда. Проектът бе представен на първия хакатон за допълнена и виртуална реалност „КиберРусия“ и стана победител“, оповести пресслужбата на университета.
По думите на автора на проекта Сергей Балаковцев, възможно е роботът да се ползва във всяка точка на планетата и да се осъществи връзка с него чрез интернет. „Всеки може да направи това с помощта на очила за виртуална реалност и да „присъства“ на мястото, където се намира роботът, да слуша, да приема триизмерни изображения от там, да манипулира обекти в друга местност, да „почувства“ какви са на допир“, отбеляза Балаковцев.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *