Самоукият майстор Васил Говедарски прави дървени фигури с моторна резачка

УНИКАЛНИ ДЪРВЕНИ СКУЛПТУРИ ИЗРАБОТВА ВАСИЛ ГОВЕДАРСКИ, А ТВОРБИТЕ МУ КРАСЯТ РАЗЛИЧНИ КЪТЧЕТА В СТРАНАТА. Едно от тях е и Велико Търново, където също има негови фигури на най-големия горски хищник – мечката. Това, което ги отличава от останалите, е, че бившият строителен техник ги вае не с дърводелски инструменти, а с моторна резачка. Уменията си майсторът демонстрира и по време на VI национален събор на овцевъдите. Васил пристигна от село Овчарци, община Сапарева баня, заедно със съпругата си и сина им, за да покажат това нетрадиционно изкуство. Само за няколко дни мъжът е способен да направи от голям дънер каквото си поиска – мечка, лисица, вълци, елени, бухал, джудже, русалка и дори цели композиции. Самоукият майстор е превърнал двора на дома си в истински зоопарк, радост за очите не само за деца, но и за възрастни. А с това изкуство се занимава от почти две години, след като се завръща от гурбет и се установява в село Овчарци. След ремонта на къщата си Васил се захваща и с двора, решавайки да го украси с дървена фигура на някакво животно.

Vasil Govedarski1„Първата фигура, която направих, беше на бухал. Не мисля, че е много трудно, а и с всяка фигура работата става по-лесна”, разказва Васил. Верен негов помощник е съпругата му Мони, която се захваща с по-фините детайли и довършителната работа. Една от първите по-големи фигури на Васил е на мечка, вдъхновен от симпатиите на сина им Иван към анимационното филмче „Маша и Мечока”. Оттогава мечката си остава тяхна запазена марка, а скоро предстои да се появи и самата Маша, разказа младото семейство.

Досега Васил е направил над 80 фигури на най-различни животни. За целта се снабдява с букови дънери, които умело оживяват в приказни герои под моторната му резачка. Най-атрактивна за всички любители на това изкуство си остава мечката. Обикновено я прави в цял ръст, но има и композиция на бърлога, от която любопитно надничат малки мечета. Най-голямата фигура на Васил е с размери 2,50 м височина и 1,60 м ширина с тегло над 1 тон. Изработката на различните скулптури му отнема от няколко часа до няколко дни в зависимост от трудността и големината на фигурата, разказа 34-годишният Васил. И докато в чужбина най-използваното дърво за подобни скулптури е кедърът, за него то остава недостъпно. Но пък с наличните материали успява да сътвори различни красоти, които привличат вниманието на все повече хора.

„Има много голям интерес към фигурите, включително и от много чужденци. Имаме запитвания от Турция, Гърция, както и от Италия. Много хора от страната също ни търсят. Едно семейство дори пристигна в Овчарци чак от турската граница, за да разгледат фигурите в двора ни. Ето това Vasil Govedarski2ни вдъхновява най-много”, разказва Мони. И допълва, че най-голямата им мечта е един ден да могат да си направят собствен малък музей на село, в който да показват на хората нещата, които двамата с Васил правят. За сега тяхната „сцена“ са съборите в различни части на страната и социалните мрежки, където имат многобройни почитатели.

Весела БАЙЧЕВА

loading...

3 коментара за “Самоукият майстор Васил Говедарски прави дървени фигури с моторна резачка

 • 18.05.2017 в 9:31
  Permalink

  Моля, посочвайте и координати, като показвате такива красоти!!!!

  Отговор
  • 18.05.2017 в 23:40
   Permalink

   Село Овчарци, на 6-7 км от Дупница, на 65 км от София. Всички го знаят. Отиваш и питаш. Уникални неща са

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *