Идеалният ръководител прилича на подчинените си

Ново проучване доказа, че идеалният лидер прилича на последователите или подчинените си по външен вид, предаде агенция ЮПИ.
Учените от университета в Ексетър и университета на Брадфорд, Великобритания, поискаха от доброволци да изберат снимки на перфектния ръководител. Резултатите показаха, че външният вид е основната причина представите на участниците за лидерството да се разминават. Но когато учените разгледаха по-внимателно отговорите им, те откриха, че хората предпочитат лидери, които приличат на самите тях.
“Когато сравнихме как хората описваха себе си и как описваха ръководителите, открихме, че “идеалният” или “отличният” лидер беше огледално отражение на самите тях”, каза Сара Гилмор от университета на Ексетър.
“Почитателките на червилото и лака за нокти харесват женствени лидери. Почитателките на мъжествения вид предпочитат мъжкараните. Харесващите дисциплината избират внушителни хора, ентусиастите предпочитат ентусиасти”, обясни Сара Гилмор.
В края на краищата, според изследването няма единствена и универсална формулировка за типичния лидер.
“Това показва отсъствието на някаква ясна представа как трябва да изглежда един лидер. Най-добрият начин да бъдеш най-добрият, е просто да бъдеш себе си”, допълни експертът.

Източник: БТА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *