Петък и събота затопляне, но с доста ниски сутрешни температури; до края на периода променливо, валежно и с гръмотевици

През нощта ще има незначителна облачност до ясно и ще бъде почти тихо. Минималните температури ще бъдат между 6 и 9. За района на В. Търново се очаква минимална температура 6 гр. През деня ще преобладава време с променлива облачност. Вечерта облачността ще намалее. Ще духа слаб вятър от североизток, на моменти ще бъде тихо. Максималните температури ще бъдат между 21 и 24. За В. Търново максимална температура 21. Атмосферното налягане бавно ще се понижава. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 35.2 през 1969 г., а най-ниската измерена минимална температура е 4.8 през 2016 г. Слънцето ще изгрее в 05 часа и 51 минути и ще залезе в 20 часа и 37 минути. Фаза на Луната: седем денонощия преди новолуние.

В събота ще преобладава време с променлива облачност. Вечерта облачността ще се увеличи и в централните части на Северна България (Свищов, В. Търново) се очакват превалявания от дъжд и гръмотевици. Ще духа слаб вятър без определена посока, на моменти ще бъде почти тихо. В неделя, понеделник и вторник ще има значителна облачност с превалявания от дъжд. Не места се очакват и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от северната четвърт. В сряда и четвъртък преди обяд ще има променлива облачност. След обяд ще се развива мощна купеста облачност и на места, предимно в полупланинските и планински райони, ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от източната четвърт.

В петък и събота се очаква леко затопляне, но сутринта минималните температури ще бъдат между 6 и 9. Максималните температури ще бъдат в интервала 21 – 26. От неделя до сряда ще бъде хладно. Минималните температури ще бъдат между 8 и 11, максималните ще бъдат между 16 и 19. В четвъртък минималните температури ще бъдат между 10 и 13. Максималните ще бъдат в интервала 21 – 24.

Над западните и централни части на Стара планина в петък и събота ще преобладава време с променлива облачност. Ще духа умерен до силен вятър от север-северозапад. От неделя до вторник облачността ще бъде значителна, с превалявания от дъжд и гръмотевици. Ще духа умерен до силен вятър от североизток. В сряда и четвъртък преди обяд ще преобладава време с променлива  облачност. След обяд ще има значителна облачност, с превалявания от дъжд и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от източната четвърт. Максималната температура на 1200 м в петък и събота ще се повишава, в петък ще бъде около 12, в събота – около 15 гр. В неделя и понеделник се очаква захлаждане и максималната температура на 1200 м ще бъде между 6 и 8. От понеделник температурата ще се повишава и ще достига до 15 в четвъртък. На 2000 м  температурите през целия период ще бъдат с около 5 гр. по-ниски от тези на 1200 м.

 

 

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

 

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *