Тиранозавър рекс е имал сила на захапката от 3600 кг

Челюстите на страховития динозавър Тиранозавър рекс са можели да упражняват сила от 3600 кг – колкото тежат три малки автомобила. Затова толкова лесно той е прегризвал костите на жертвите си, съобщи Ройтерс.
Още по-впечатляваща е била силата, измерена върху върха на зъбите му – над 30 тона на квадратен сантиметър. Палеобиолози от университетите на Флорида и Оклахома направиха компютърен модел на мускулите на челюстите на Т. рекс и анализираха негови живи сродници като крокодилите и птиците. Резултатите им показаха, че натискът, измерен на върха на 18-сантиметровите зъби на Т. рекс е бил над 30 тона – 30 600 кг на кв. см. Това е два пъти повече, отколкото на най-свирепите съвременни крокодили.
Следи от зъби по фосилизирани кости на динозаври, като трицератопса, живял заедно с Т. рекс преди 66 милиона години, показват, че той е прегризвал костите на жертвите си. Именно тази способност е дала на 13-метровия Т. рекс предимство над останалите хищници. Тя му е помагала и да поддържа теглото си от 7 тона.
Друго праисторическо животно – огромният крокодил Deinosuchus обаче е имал още по-силна захапка. Той е живял няколко милиона години преди тиранозавъра. През 2012 г. учени изчислиха, че силата на захапката му е била 10 400 кг.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *